ZORANA SA HILARI U NJUJORKU: Ključno poboljšati ekonomski položaj žena
Foto: Tanjug

Potpredsednica Vlade

ZORANA SA HILARI U NJUJORKU: Ključno poboljšati ekonomski položaj žena

Društvo -
U Srbiji ima za 16 odsto manje zaposlenih žena u odnosu na zaposlene muškarce, a od svih preduzetnika i osoba koje rade kod preduzetnika 38 procenata čine žene, istakla je ministarka

NJUJORK - Potpredsednica vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je jedna od ključnih oblasti za unapređenje položaja žena poboljšanje njihovog ekonomskog položaja, kao i da je rodna ravnopravnost na agendi Srbije u pregovorima za priključenje Evropskoj uniji.

Mihajlović u govoru u Ujedinjenim nacijama, gde učestvuje u radu 59. zasedanja Komisije UN o statusu žena, povodom dve decenije od usvajanja Pekinške deklaracije, istakla da je u Srbiji posebno težak položaj osetljivih grupa, Romkinja, seoskih žena, žena sa invaliditetom, samohranih majki, žena koje su pretrpele nasilje, ali i da je u izradi Akcioni plan za žensko preduzetništvo.

"Jedna od ključnih oblasti za unapređenje položaja žena prepoznata pri definisanju prve Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti Republike Srbije usvojene 2009. godine, jeste poboljšanje ekonomskog položaja žena", navela je Mihajlović u govoru u Ujedinjenim nacijama.

Rodna ravnopravnost i ekonomski rast deo su politike Evropske unije i na agendi su Republike Srbije u procesu vođenja pregovora za priključenje Uniji, izjavila je Mihajlović. Ona je podsetila da se kroz direktive Saveta Evrope ističe potreba da se unaprede ženska ekonomska prava i nezavisnost, uključujući pristup zapošljavanju, odgovarajućim uslovima rada i kontrola nad ekonomskim resursima, kako u pristupu tako i u raspodeli.

Uprkos već pomenutom nediskriminatornom zakonskom okviru, žene i mušakarci u Republici Srbiji nemaju jednak ekonomski položaj, a glavni uzrok nejednakog položaja žena jesu stereotipi koji se odnose na ulogu žena u javnom životu, ocenila je Mihajlović. Prema njenim rečima, u Srbiji ima za 16 odsto manje zaposlenih žena u odnosu na zaposlene muškarce, a od svih preduzetnika i osoba koje rade kod preduzetnika 38 procenata čine žene.

Razlika u primanjima je nešto niža od prosečne razlike u EU, a žene u proseku neplaćeno rade četiri sata dnevno, u odnosu na muškarce, kako to pokazuje nedavno istraživanje Zavoda za statistiku Republike Srbije, navela je Mihajlović.Prema stanju u 2014. godini, žene poseduju 26,8 odsto udela u privrednim društvima u Srbiji, zauzimaju 23,8 odsto najviših upravljačkih položaja u preduzećima, pri čemu od svih preduzetnica, 95 procenata njih predstavljaju mikropreduzetnice, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, žene u 81 odsto slučajeva posluju na lokalnom tržištu, od kojih na uslužne delatnosti otpada 83 procenata, a samo tri odsto njih učestvuje na tržištu EU."Uvođenjem politike jednakih mogućnosti rodno budžetiranje je postalo deo šireg koncepta rodnog usmeravanja sredstava. Ovaj koncept se zasniva na principima sprečavanja rodnih nejednakosti i alociranju budžetskih sredstava na akcije u okviru politika sa ciljem unapređenja statističkih podataka za posebno osetljive grupe žena", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da je u Srbiji u toku izrada Akcionog plana za žensko preduzetništvo, kojim će se definisati konkretne aktivnosti u 2015. godini na polju ženskog preduzetništva, kroz dijalog sa udruženjima koja se bave ženskim preduzetništvom i uvođenje modela evaluacije i monitoringa u obalsti ženskog preduzetništva.

Mihajlović je istakla i da je sklopljen Memorandum o saradnji sa UNWOMEN na dve godine, koji će podržati deo ovog akcionog plana i dodala da se sprovodi politika urodnjavanja u programe predpristupne pomoći (IPA).

"Evropska banka za obnovu i razvoj i Banka intesa su potpisale ugovor o kreditnoj liniji za podršku ženama preduzetnicama u Republici Srbiji za kreditiranje malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene i daje tehničku i savetodavnu podršku preduzetnicama", zaključila je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track