Severnokorejski hakeri stiču svetsku reputaciju
Foto: Profimedia

Sajber-rat: Napad na Soni pikčers entertejnment

Severnokorejski hakeri stiču svetsku reputaciju

Financial Times -
Iako Pjongjang nikad nije priznao da poseduje i ovakvu vrstu „oružja“, FBI je zemlju Kim Džon Una optužio da stoji iza internet upada i krađe strogo poverljivih podataka iz „Sonijevog“ holivudskog studija

Tvrdnja FBI da Pjongjang stoji iza napada na „Soni“ nije iznenadila američke analitičare. Državni mediji u Severnoj Koreji uobičajeno su puni hvale za vojnu moć svoje zemlje, počevši od veličine stalnih vojnih snaga do „dragocenog mača“ - nuklearnog arsenala.Međutim, Pjongjang nikad nije priznao postojanje jednog od svojih, kako kažu strani zvaničnici, najopasnijih oružja: ratnu operaciju u sajber-prostoru za koju FBI tvrdi da stoji iza hakerskog napada na „Soni pikčers entertejnment (Sony Pictures Entertainment).Velike količine strogo poverljivih podataka ukradene su iz „Sonijevog“ holivudskog studija koji je nameravao da počne bioskopsku distribuciju filma o izmišljenom atentatu na severnokorejskog lidera Kim Džong Una, uprkos gnevnim protestima Pjongjanga. „Soni“ je prošle nedelje odbacio planove za distribuciju „Intervjua“ (The Interview) pošto su hakeri zapretili da će izvršiti terorističke napade na bioskope koji ga budu prikazivali.Kao i u slučaju ranijih sajber-napada koji su joj pripisivani, Severna Koreja poriče da je na bilo koji način umešana. Izjavila je da su napad mogli da izvedu „pristalice i simpatizeri“ njene politike, u skladu s tvrdnjama Pjongjanga da zemlja uživa ogromnu podršku širom sveta, što je fraza koja predstavlja važan deo državne propagande.Međutim, američki zvaničnici i strani stručnjaci za kompjutersku bezbednost kažu da postoje jasni razlozi za sumnju u umešanost Severne Koreje - osiromašene države koja, svesna da gubi trku u konvencionalnom naoružanju, ulaže sredstva u operacije koje bi mogle da promene odnos snaga.

FBI pronašao krivca
FBI pronašao krivca

Maliciozni kôd upotrebljen u napadu na „Soni“ je vrlo sličan onom koji je korišćen u napadu na južnokorejske medije i finansijske institucije prošle godine. Seul je za taj napad okrivio hakere iz Severne Koreje, kaže Sajmon Čoi (Simon Choi) iz južnokorejske kompanije „Hauri“, koja se bavi bezbednošću na internetu. „Kako vreme prolazi, njihove tehnike postaju sve prefinjenije“, kaže Čoi. „Zahvaljujući čestim sajber-napadima na južnokorejske organizacije, hakerske sposobnosti su razvili do vrhunskog nivoa“.Takva veština u hakovanju dostignuta je uprkos zabrani pristupa internetu koja važi za gotovo sve stanovnike Severne Koreje i pokazuje da država ulaže ozbiljna sredstva u vojsku. Prema svedočenjima ljudi koji su pobegli iz Severne Koreje, uveliko se radi na podizanju spremnosti vojske za sajber-rat još od 1998. godine, kad je tadašnji lider Kim Džong Il (Kim Jong-il), kako se tvrdi, naredio uvođenje informatičkog obrazovanja u Korejsku narodnu armiju.Prema istraživanju južnokorejskog mornaričkog oficira Kim Duk Kija (Kim Duk-ki), potencijalni hakeri regrutuju se sa oko 12 godina i prolaze kroz dugogodišnju obuku. „Haker je posao iz snova za mnoge mlade Severnokorejce jer su relativno dobro plaćeni i uvažavani“, kaže Džang Džin Sung (Jang Jin-sung), bivši državni zvaničnik Severne Koreje, koji tvrdi da je hakovanje postalo važan izvor deviza za režim.Mnogo više zabrinjava mogućnost da bi se operacije u sajber-prostoru mogle koristiti u vojne i strateške svrhe.„Imajući u vidu sumornu ekonomsku perspektivu Severne Koreje, ofanzivne sajber-operacije mogu predstavljati isplativ način da se razviju asimetrične vojne opcije koje se mogu poricati“, upozorava se u izveštaju koji je američko ministarstvo odbrane podnelo Kongresu ove godine.Slična zabrinutost postoji i u Južnoj Koreji, gde je obaveštajna agencija saopštila vlastima da Pjongjang priprema sajber-operacije kako bi ih upotrebio u slučaju rata.Strah da bi hakerski napadi mogli ugroziti vitalnu infrastrukturu pojačao se u četvrtak, kad je nacionalna kompanija koja upravlja hidroelektranama i nuklearkama (Korea Hydro and Nuclear Power) objavila da su hakeri ukrali interne podatke. Pre dve godine južnokorejske vlasti su optužile Severnu Koreju za ometanje navigacionih sistema u blizini međunarodnih aerodroma u Seulu.„Trebalo bi da nas brine mogućnost da bi severnokorejski hakeri mogli paralisati vitalne infrastrukturne objekte u sistemima električne energije, isporuke gasa ili saobraćaja,“ kaže Kvon Seok Čul (Kwon Seok-chul), rukovodilac kompanije za bezbednost na internetu Čuvepija (Cuvepia). „Ne treba potceniti njihove hakerske sposobnosti“.

I Južna Koreja tvrdi da zna da Pjongjang priprema sajber-operacije u slučaju rata  profimedia
I Južna Koreja tvrdi da zna da Pjongjang priprema sajber-operacije u slučaju rata profimedia

Simon Mundy - Tokio

Song Jung-a - Seul

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track