POZIV IGUMANA MANASTIRA VISOKI DEČANI Sava Janjić: Nasilje i mržnja ne vode miru! Posledice ekstremnih ideja koje se zasnivaju na etnički čistim teritorijama dobro poznaju i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji, a da ne govorimo o drugima!
Foto: Facebook

Iguman manastira Visoki Dečani

POZIV IGUMANA MANASTIRA VISOKI DEČANI Sava Janjić: Nasilje i mržnja ne vode miru! Posledice ekstremnih ideja koje se zasnivaju na etnički čistim teritorijama dobro poznaju i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji, a da ne govorimo o drugima!

Politika -

Iguman manastira Visoki Dečani na svom Fejsbuk profilu objavio je autorski tekst u kome kaže da nasilje i mržnja ne vode miru i podseća da posledice ekstremnih ideja koje se zasnivaju na etnički čistim teritorijama dobro poznaju i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji, a da ne govorimo o drugima te da je vreme je da se odgovorno traže rešenja na osnovu međunarodnog prava koje priznaju sve članice UN, EU, OEBS ...

Tekst prenosimo u celosti: Večeras sam preko tvitera uputio tri poruke povodom neodgovornih spekulacija o podeli Kosova. Svi znamo da se na Balkanu granice nikada ne dogovaraju, već se crtaju krvlju i milioni ljudi na prostorima bivše Jugoslavije i te kako znaju kako to izgleda. Posledice ekstremnih ideja koje se zasnivaju na etnički čistim teritorijama dobro poznaju i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji, a da ne govorimo o drugima. Vreme je da se odgovorno traže rešenja na osnovu međunarodnog prava koje priznaju sve članice UN, EU, OEBS-a itd. Izuzeci lako postaju pravila i krug nasilja se nastavlja. Dijalog između Beograda i Prištine treba da doprinese pre svega uspostavljanju vladavine prava, zakona, međuetničke tolerancije, prava na povratak, prava na imovinu i punom poštovanju kulturne baštine koja je važna kako za pojedine zajednice kojima ona pripada, tako i za sve ostale i čitav svet. Od Evrope i ostalih zemalja sveta očekujemo upravo da pomogne da se ostvare ti standardi (na KIM 19 godina nakon rata) jer će Balkan u protivnom ostati faktor nestabilnosti, bez obzira kako se vladajuće strukture ”dogovore” zvanično ili nezvanično. Jednostrani i selektivni pristupi nažalost samo su pospešili tragediju raspada bivše Jugoslavije sa tragičnim posledicama koje svi osećamo.

foto: Facebook/Sava Janjic

TVITOVI - TWEETS 1 Ako postoji rešenje za pitanje statusa KIM to zasigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na Severu već na prostorima juga koji je većinski naseljen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje (1/3) 2 Srpska Pravoslavna Crkva je dosledno protiv menjanja međunarodno priznatih granica Srbije. Podela KIM bi otvorila Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve (2/2) 3 Umesto igranja sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za postojeće probleme na KIM treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih života i baštine (3/3)

arhim Sava Janjić - Fr. Sava Janjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track