icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Tim Džuda tvrdi da Kosovo nije proritet za EU

Politika 10.08.2012. 14:23h
Briselu je stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne verujem da je pitanje Kosova prioritetno, ocenio je britanski novinar i analitičar

Britanski novinar i analitičar  Tim Džuda ocenio je da je Briselu stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne veruje da je pitanje Kosova prioritetno.

 

Džuda je ukazao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić "sada govori o idejama koje su bile u opticaju u devedesetim godinama".

“Verujem da ćemo biti svedoci odugovlačenja. Trebaće vremena da se nova vlast konsoliduje, pa da donese odluku o tome šta oni žele da urade oko Kosova, šta su im ciljevi u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Džuda za Radio Slobodna Evropa.

"Mislim da će trebati vremena da se priviknu na nove realnosti", ocenio je Džuda, koji stiče utisak da Nikolić nema puni uvid u situaciju na terenu, ali ni u atmosferu u međunarodnim krugovima, kada je reč o Kosovu.

"On sada govori o idejama koje su bile u opticaju u 90-im godinama. Zato mislim da će trebati vremena da se Nikolić i njegov tim priviknu na novu realnost i da odluče kako žele da nastave dijalog sa Prištinom", objasnio je Džuda.

"Iznenađujuće je da on govori na način koji tu realnost ignoriše", dodao je Džuda, govoreći o Nikoliću, i upozorio da takav način govora vodi u izolaciju, ali da ipak veruje da to neće dugo trajati.

Prema Džudinoj oceni, Nikolić još ne gleda stvarnosti u oči i ne vidi sebe na čelu Srbije u 2012. godini.

"Svet još gleda kroz neku arhaičnu prizmu. Neobično je da od svojih savetnika ne dobija adekvatne podatke, jer ovo što sada čujemo", prema rečima Džude, "ostavlja utisak predsednika koji nije u kontaktu sa realnošću".

"Može se čak reći da on još uvek govori kao neki političar u opoziciji, što on očigledno nije", napomenuo je Džuda i zaključio da u ovom času Evropska unija ima mnogo veće brige od Kosova.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...