NEVEROVATNI PRIZORI U SRBIJI Na nebu se pojavio redak fenomen, prizor sa Zlatibora oduzima dah (FOTO)
Foto: Printskrin/Instagram

NEVEROVATNI PRIZORI U SRBIJI Na nebu se pojavio redak fenomen, prizor sa Zlatibora oduzima dah (FOTO)

Društvo -

Polarna svetlost, poznata kao aurora borealis će počevši od ove večeri i noći, pa sve do ponedeljka uveče, biti vidljiva iznad severne hemisfere i na nižim geografskim širinama.

- Magnetosfera je upravo doživela prvi udarac i da je zima već sada bi se videli prvi efekti. Srbiji, najveća šansa da se vidi polarna svetlost je u severnoj polovini Srbije, prema severnom horizontu i biće rozikaste, narandžaste i crvene boje. U Srbiji se polarna svetlost videla u novembru prošle godine! - stoji na instagram profilu Hailz Srbija.

Poslednji put je polarna svetlost u našim krajevima viđena prošle godine, a pre toga 2003.

Polarna svetlost u našim krajevima je viđana i 1958, 8. i 9, kao i 11. novembra 1991. godine, kao i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

Aurora borealis je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama.

Ova pojava je među najlepšim prizorima koji se mogu videti i fenomen koji oduvek fascinira ljude.

Aurora borealis se najčešće javlja na Aljasci, u Kanadi, Norveškoj, Danskoj, nekim delovima Rusije, ali su se mnogi iznenadili kada su je videli i u Srbiji, pre svega u Vojvodini, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track