ŠEŠELJ OTKRIO TAJNU OLUJE: Milošević prodao Krajinu da bi dobio deo Bosne
Foto: Dado Djilas

Pakleni plan

ŠEŠELJ OTKRIO TAJNU OLUJE: Milošević prodao Krajinu da bi dobio deo Bosne

Politika -
Sloba je to učinio kako bi dobio deo Bosne, nije računao na to da će biti proterano čak oko 250.000 ljudi, kaže predsednik SRS

BEOGRAD - Lider radikala Vojislav Šešelj tvrdi da je režim sa Slobodanom Miloševićem na čelu napravio dogovor s tadašnjim šefom hrvatske države Franjom Tuđmanom, a pod okriljem Ričarda Holbruka, da se Srpska Krajina bez borbe ustupi Hrvatima i zameni za deo Bosne! Time je praktično, kako tvrdi Šešelj, dao zeleno svetlo za vojnu akciju „Oluja“, tokom koje je proterano čak oko 250.000 Srba samo u jednom danu.Šešelj za Kurir kaže da je tadašnji režim u Beogradu i na Palama (Slobodan Milošević i Radovan Karadžić, prim. aut.) dao i izdao Srpsku Krajinu.Prevarili se- Dogovor je bio da se teritorija Krajine preda u zamenu za Republiku Srpsku i Kosovo. Deo dila nije bio da se iz Hrvatske protera i 250.000 Srba. U to vreme sam bio najoštriji kritičar Miloševićeve politike. U januaru 1995. godine pustili su me iz zatvora. Tad sam imao saznanja o tome šta se u Krajini sprema, a rukovodstvo radikala je putovalo u Krajinu i upozoravalo narod šta se sprema. Pred akciju „Oluja“ Vučić, Nikolić i ja bili smo privedeni u Gnjilanu kako ne bismo pravili otpor. Na položaju iznad Knina koji se zove Petlovo Brdo srpske snage sklonile su rakete zemlja - zemlja, koje su mogle da dosegnu do Zagreba. Sve je to urađeno smišljeno kako ne bi bilo otpora, a hrvatske snage su u Knin ušle bez borbe. Srbi nisu ispalili ni jedan jedini metak. Ali Miloševića su prevarili i Tuđman i Amerikanci - tvrdi Šešelj.Na pitanje da li je tokom boravka u Hagu ikad o tome pričao s Miloševićem ili generalima vojske, Šešelj odgovara:Utekli ko zečevi- Vi vrlo dobro znate da ću u grob poneti sve što sam pričao s Miloševićem, pa i o ovome.Njegovim tvrdnjama u prilog idu i transkripti razgovora Slobodana Miloševića s generalima Vojske Jugoslavije sa sednice Vrhovnog saveta odbrane koja je održana svega desetak dana posle „Oluje“. Kurir prenosi deo razgovora.MILOŠEVIĆ: Utekli ste ko zečevi, a sad tražite da vas Jugoslavija brani - obrušio se Milošević na tadašnjeg predsednika SAO Krajine Milana Martića na sednici održanoj 14. avgusta 1995. Načelniku Armije su sinovi „zenge“. Pa to ima samo kod nas... Više je Srba izginulo u bežaniji sa stanovništvom nego što bi izginulo držeći linije! Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine, napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!? Oni ga nisu branili jer po svim izveštajima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili - bežaniju!Drago Kovačević, poslednji srpski gradonačelnik Knina, kaže za Kurir da je Slobodan Milošević napravio pakt s Tuđmanom i dao Krajinu zbog Republike Srpske.- To je jedina istina - da smo žrtvovani, da među Srbima iz Hrvatske i dalje ima mnogo beskućnika i da se tek sad, posle dve decenije, na najvišem nivou žale srpske žrtve. Milošević je trgovao nama i uzeo nam dostojanstvo - naglasio je Kovačević.

Teške optužbe...  Vojislav Šešelj Foto: Tanjug/Marko Đoković
Teške optužbe... Vojislav Šešelj Foto: Tanjug/Marko Đoković

ReagovanjaSPSKOKETIRANJE SA ZLOČINOMProslava „Oluje“ je koketiranje sa zločinom. Peti avgust je najtužniji datum u novijoj istoriji Srbije jer je na taj dan izvršeno najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.LDP DA SE SVI IZVINIMOZa zlo i nepravde koje smo jedni drugima naneli neophodno je da se iskreno izvinimo, a da kao države uradimo sve ono neophodno da žrtve dobiju satisfakciju i neophodnu pravdu.Mitropolit AmfilohijePOKAJTE SEPouka iz ratova u Hrvatskoj i BiH jeste da su bratska ljubav i pokajanje neophodni svima, a prvenstveno onima koji na zločinu stvaraju budućnost svoga naroda.Saša MirkovićNISMO ZABORAVILI IZBEGLICE IZ HRVATSKEGrad Zaječar nije zaboravio odbegle iz Hrvatske. U saradnji s jedinicom za upravljanje projektima i Komesarijatom za izbeglice, obezbedio je sredstva za kupovinu sedam kuća za lica sa izbegličkim statusom koja se nalaze u Zaječaru.

HaosŠEŠELJ ZAPALIO ŠAHOVNICU PRED AMBASADOM HRVATSKELider SRS Vojislav Šešelj zapalio je juče hrvatsku zastavu ispred ambasade te zemlje u Beogradu. Policija nije dozvoljavala Šešelju da drži govor sa strane ulice gde je zgrada hrvatske ambasade, te su se njegove pristalice okupile na trotoaru preko puta. S razglasa se čula pesma „Sprem‘te se, sprem‘te, četnici“, a u društvu Šešelja bile su Nataša Jovanović i Vjerica Radeta.

OSVEŽENJE U PRAVI ČASKURIR KUVAR: Ukusne poslastice od voćaNovi KUVAR – FINO, A JEFTINO, zbirka isprobanih recepta i saveta vrhunskih kulinara na kioscima je uz Kurir i ovog četvrtkaSpremite riblji specijalitetet i napravite najukusnije pljeskavice od mesa i povrća. Goca Božinovska ne krije da slobodno vreme rado provodi u kuhinji i za naše čitaoce otkriva recept za najukusniju pastu sa pečurkama i piletinom. Koje zdrave poslastice bez griže savesti možemo dati deci - pročitajte u kuvaru za mame. Nedeljni jelovnik u stilu ukusne dobrodošlice SB Merkur iz Vrnjačke banje dočaraće gastronomski doživljaj ovog mesta, a tu su i recepti za ukusne likere...I ovom broju proverite da li ste možda baš vi osvojili 1.000 dinara za recept najukusnijeg jela ili saznajte kako da dobijete vrednu kuhinjsku vagu. Ne propustite Kuvar Fino, a jeftino - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track