IVICA DAČIĆ: Siguran sam da Priština neće biti član UNESKO
Foto: Marina Lopičić

Prijem kršenje povelje UN

IVICA DAČIĆ: Siguran sam da Priština neće biti član UNESKO

Politika -
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas u Beogradu uverenje da će Ujedinjene nacije odbiti zahtev Prištine da se preko njih dostavi zahtev Kosova za prijem u članstvo UNESKO-a

"To bi bilo kršenje povelje Ujedinjenih nacija i odluka Saveta bezbednosti", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, "ovaj pokušaj Prištine da preko UN dođe do UNESKO-a je propao".

"Siguran sam da će UN odbiti zahtev Prištine", rekao je srpski šef diplomatije, ali je napomenuo da Srbiju u vezi sa ovim nastojanjem kosovoskih vlasti očekuje "ozbiljan period na diplomatskom planu".

Dačić je rekao da je u savetu UNESKO-a većinu zemalja čine one koje su priznale Kosovo, i da će "biti interesantne pozicije nekih zemalja, da se vidi da li ima dvostrukih standarda i koliko su oni prisutni".

"Interesuje me kako će oni koji su bili protiv prijema Palestine biti za prijem Kosova", rekao je Dačić i ocenio da bi prihvatanje zahteva Prištine za članstvo "moglo biti startni pištolj za sve teritorije sa neregulisanim statusom" da traže sličnu stvar.

Dačić je podsetio da on kao ministar spoljnih poslova takođe brani interese OEBS-a u kojem je Srbija predsedavajuća zemlja, ali je dodao: "Ne mogu ja više da branim teritorijalni integritet Ukrajine od teritorijalnog integriteta Srbije."

Srpski šef diplomatije je pozvao sve institucije u zemlji i poslenike kultue da se uključe u borbu za odbranu srpske kulturne baštine na Kosovu, i rekao da će o tome razgovarati sa čelnicima Srpske pravoslavne crkve, kako bi oni razgovarali sa drugim pravoslavnim crkvama i Vatikanom.

"Ovde je reč i o zaštiti hrišćanstva na Kosovu", ocenio je Dačić.

Samo Srbija u regionu spremna da se suoči sa zločinima

BEOGRAD - Odugovlačenje Prištine da osnuje Sud za ratne zločine potvrđuje da niko osim Srbije u regionu nije spreman da se suoči sa sopstvenim zločinima, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom, istakao da je Srbija dosta bila meta pritisaka, ali da ne priznaje "simetriju krivice".

"To znači da svako treba da napreduje u skladu sa svojim doprinosom regionalnom miru i stabilnosti", poručio je šef srpske diplomatije i dodao da je Srbija aktivna u svemu tome, dok Priština nije. "Razlika između Beograda i Prištine je to što mi kada nešto prihvatimo, mi to i realizujemo", rekao je Dačić.

On je podsetio da je tema osnivanja Suda za ratne zločine bila na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN i da je rečeno da će sama Priština to uraditi, a ona sada pokušava da izbegne tu vrstu obaveza.

Na pitanje novinara da li ima nekih preporuka od strane Ministarstva srpskim građanima što se tiče odlaska u Hrvatsku, Dačić je rekao da preporuka za sada nema, ali da "za to nisu ni potrebne preporuke". On je primetio da je klima u našim odnosima promenljiva i da zavisi od mnogih unutrašnjih pitanja, posebno u Hrvatskoj, kao i od politizacije određenih datuma kao što je godišnjica 5. avgusta. "Mi ćemo učiniti i činimo sve sa naše strane da podstaknemo politiku pomirenja, a ako je pomirenje nedostižan cilj, onda barem da živimo u dobrim odnosima zbog sadašnjosti i budućnosti", istakao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track