MILIONSKA POMOĆ: Dačić se zahvalio norveškom princu
Foto: Tanjug

Prestolonaslednik u poseti

MILIONSKA POMOĆ: Dačić se zahvalio norveškom princu

Politika -
Srbija duguje veliku zahvalnost Norveškoj i na tome što je bila jedan od najvećih donatora tokom poplava koje su u maju pogodile Srbiju, donirajući do danas više od pet miliona evra

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa prestolonaslednikom Kraljevine Norveške princom Hokonom Magnusom i preneo mu zahvalnost za veliku donatorsku pomoć koja je proteklih 10 godina iznosila više od 250 miliona evra i što je Norveška druga po ulaganju u Srbiji.

Dačić je posle razgovora sa princom Magnusom u Ministarstvu spoljnih poslova novinarima izjavio da Srbija duguje veliku zahvalnost Norveškoj i na tome što je bila jedan od najvećih donatora tokom poplava koje su u maju pogodile Srbiju, donirajući do danas više od pet miliona evra.

Naša je zajednička želja da odnose Srbije i Norveške što više unapređujemo, to su dve prijateljeske zemlje, koje vezuje dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo naglasio jeDačić.

On je podsetio da prijateljstvo dve zemlje datira još iz perioda Drugog svetskog rata i napomenuo da su diplomatski odnosi između Norveške i tadašnje Jugoslavije uspostavljeni 1942. u Londonu.

On je, takođe, napomenuo pomoć Norveške u evropskim integracijama Srbije, koja je, mada nije članica EU, veliki podržavalac evropske porodice naroda.

Prestolonaslednik Kraljevine Norveške Hokon Magnus rekao je da je cilj njegove posete Srbiji jačanje već postojećih bilateralnih odnosa i ako je moguće produbljivanje ekonomske saradnje.

On je rekao da je ranije danas posetio Telenor banku u Beogradu i izrazio nadu da će ta inovacija najveće norveške investicije udahnuti novu konkurentnost u bankarski sistem Srbije.

Princ je predočio da se u Beogradu sastao i razgovarao sa mladima ljudima, navodeći da je na osnovu razgovora sa njima procenio da je budućnost Srbiji u dobrim rukama.

On je najavio da će danas otvoriti Kuću ljudskih prava i posetiti obnovljenu Katoličku crkvu u Zemunu, kao još dva konkretna rezultata srpsko-norveške saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track