OBAMA DOLAZI U SRBIJU: Nikolić i zvanično pozvao u goste predsednika SAD!

Poteći će potoci Tomovače

OBAMA DOLAZI U SRBIJU: Nikolić i zvanično pozvao u goste predsednika SAD!

Politika -
Poziv nije odbijen, ali da ostaje da se vidi da li će ta poseta biti organizovana u okviru evropske turneje američkog predsednika

BEOGRAD - Srbija je preko Ambasade SAD pozvala američkog predsednika Baraka Obamu da poseti Srbiju, izjavio je večeras predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je naveo da poziv nije odbijen, ali da ostaje da se vidi da li će ta poseta biti organizovana u okviru evropske turneje američkog predsednika.

Sve je realno, postoji naša želja prosleđena preko ambasade, Obama ima naš poziv i to je sada na odlučivanju, rekao je Nikolić u emisiji Upitnik na Radio-televiziji Srbije.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Nikolić je rekao da kosovska administracija ubrzano radi na tome da preuzme sve ingerencije nezavisne države, a da mi "sve pregovarajući vidimo da se tu polako razvija nekakva nezavisnost".

Svako buduće rešenje mora da ima na umu posebnost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i dodatnu posebnost četiri srpske opštine na severu, koje Albanci nisu uspeli da preuzmu ni oružjem, pa bi bilo besmisleno da to urade u pregovorima sa Beogradom, rekao je Nikolić.

Po meni više nije dovoljno reći "nećemo da prihvatimo nezavisnost Kosova", ali pogledajte šta se dešava - svakog dana vidite Kosovo na novom mestu, rekao je Nikolić i naveo kao primer predstojeće učešće Kosova na Olimpijskim igrama.

On je dodao da će to da se dešava i da nije dobro da Srbija napušta sastanke na kojima se Kosovo pojavi, jer bi time samo sebe eliminasala, ali nešto mora da se učini.

On je ocenio da vlada trpi velike pritiske i da se suočava sa izazovima u rešavanju kosovskog pitanja.

Ne želim da prozivam vladu i da je stavljam na nekakve ispite koje ni ja ne bih položio da vodim vladu. To mora da bude neka zajednička politika, rekao je Nikolić govoreći o Kosovu.

Upitan šta misli o evenutalnom referendumu o Kosovu, Nikolić je rekao da je on čovek koji realno gleda na stvar i da je referendum nešto što odražava volju građana, ali da on smatra da građane ne treba pitati na referendumu da li treba da postoji nezavisna država Kosovo, jer je rezultat predvidiv, pošto to ljudi ne žele.

Ukoliko bi morali da biraju između Kosova i Evropske unije, većina građana bi izabrala da se odrekne EU, kazao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track