PREKARDAŠILI: Demokrate očerupale Lastu

Evo šta su demokrate radile dok su bile na vlasti

PREKARDAŠILI: Demokrate očerupale Lastu

Politika -
Demokratska stranka iznajmljivala autobuse ovog JP 2007. i 2008, u vreme Borisa Tadića, za stranačke konvencije, a račun od 2.000.000 dinara nikad nije platila

BEOGRAD - Demokratska stranka očerupala je JP „Lasta“ - više od sedam godina duguju im dva miliona dinara, saznaje Kurir!Demokrate su dugovanja napravile 2007. i 2008. godine, kada je na čelu stranke bio Boris Tadić, tako što su članove autobusima ovog preduzeća prevozili na stranačke skupove i završne konvencije po Beogradu i Srbiji pred kampanju za izbore 2008. godine i tokom nje. Da zlo bude veće, zahvaljujući bivšem direktoru Veliboru Sovroviću, nekadašnjem članu DS, potraživanja su zastarela!Partijski drugoviUvidom u fakture, njih ukupno 12, utvrđeno je da Gradski odbor Demokratske stranke duguje „Lasti“ iznos od 2.079.920 dinara. Usluge su koristili tokom decembra 2007, januara 2008. i aprila 2008. godine. Tokom ova tri meseca DS je od „Laste“ iznajmljivao autobuse koji su članove stranke prevozili iz gradskih opština Beograda do Novog Sada, Niša, Pančeva, Užica i Čačka. Samo račun br. 16/1 od 18. januara 2008. godine, izdat na ime prevoza, na relaciji iz svih beogradskih opština do sportske hale Arena iznosio je čak 960.000 dinara!Sektor unutrašnje kontrole SP „Lasta“ sproveo je 12. februara 2015. godine kontrolu zakonitosti i ispravnosti ugovora o prevozu i naplate potraživanja i utvrdio da fakture nisu naplaćene i da je rok zastarelosti za svaku pojedinačnu fakturu protekao, i to 2010. i 2011. godine.Nismo mi kriviKako je Kuriru dostavljeno, postoji osnovana sumnja da do utuženja potraživanja SP „Lasta“ prema Demokratskoj stranci nije došlo po nalogu tadašnjeg generalnog direktora Velibora Sovrovića, koji je bio član DS u periodu od 2003. godine do februara 2014. godine.- Na osnovu navedenog postupanja, tj. nepostupanja Velibor Sovrović je prekoračio svoja ovlašćenja tako što je nalozima zaustavljao postupak blagovremenog utuženja potraživanja, pa je tako „Lasti“ načinjena velika imovinska šteta veće od dva miliona dinara - piše u izveštaju sektora unutrašnje kontrole u koji je Kurir imao uvid.U Demokratskoj stranci potvrđuju naša saznanja i kažu:- To je jedno od zastarelih potraživanja koje je ostavio Tadić.Iz JP „Lasta“ su rekli:- Potraživanje prema DS u iznosu od 2.079.920 dinara bilo je predmet provere, te je utvrđeno da je zastarelo, a samim tim i neutuživo. Ne postoje pisani tragovi da su se ranije preduzimale bilo kakve aktivnosti u cilju naplate potraživanja od DS. Služba unutrašnje kontrole i Pravna služba prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju i podatke radi podnošenja krivične prijave protiv odgovornih lica zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica. Na nadležnim državnim organima je da dalje utvrde da li je bilo zloupotrebe.

Velibor SovrovićSVE STRANKE SU IMALE ISTI TRETMANBivši direktor „Laste“ Velibor Sovrović kaže da je ta firma prema svima isto postupala, te da nije bilo razloga da DS ima protekciju.- Demokratska stranka je bila samo jedan od klijenata koji su koristili usluge prevoza. Prema svim strankama smo isto postupali, ne vidim razlog zbog kog bi sa DS bilo drugačije. Siguran sam da nisam stopirao nikakvo utuženje potraživanja i ja nisam mogao da stopiram fakturisanje. Mog potpisa nema nigde i sve je rađeno krajnje transparentno - kaže Sovrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track