SKANDAL: Tomo, zašto stranci daju novac Dragici?
Foto: Dragan Kadic

Nikolić se hvali donatorima, ali neće da položi račune

SKANDAL: Tomo, zašto stranci daju novac Dragici?

Politika -
Transparentnost: Ako strana firma donira novac fondaciji, moguće je da očekuje olakšice pri investiranju u Srbiji. Kovačević: Skrivanjem finansijera, ostaje sumnja da stranci uplaćuju novac Dragici kako bi preko Nikolića ostvarili korist

BEOGRAD - Pošto tvrdi da Fondaciju Dragice Nikolić finansiraju isključivo stranci, Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, mora da odgovori da li su neki od tih dobročinitelja investitori u našoj zemlji i da li su zahvaljujući novčanoj pomoći dobili neku protekciju, ocenjuju sagovornici Kurira. Kako kažu, Fondacija otvara mogućnost trgovine uticajem, te je važno da otkriju spisak donatora.- Do sada je u Fondaciji sakupljeno oko sedam miliona evra, a mnoge firme koje će donirati su strane, registrovane. Nema tu naših ljudi. Tu uplate nekad putuju dva meseca, recimo iz SAD, kako bi prošle kontrolu novca - rekao je Nikolić preksinoć na TV Pink.Pod velom tajneMeđutim, Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija tvrdi da se fondacijama, po nepisanom pravilu, ne uplaćuje novac iz altruističkih razloga, već se očekuje neka protivusluga.- Ako strana firma ili pojedinac doniraju novac fondaciji prve dame, vrlo je moguće da očekuju, recimo, neke olakšice pri eventualnom investiranju u Srbiji, privatizaciji - priča Goati, dok ekonomisti Milanu Kovačeviću nije jasno zašto novac iz Amerike do Fondacije putuje mesecima.Gomila nelogičnosti- Je li to neko nosi peške? Biciklom? Šalju brodom? Mada ne znam kakav je taj brod pošto sam još 1964. iz Njujorka do Tivta putovao sedam dana. Očigledno je taj kurir spor - ironičan je Kovačević, koji sumnja da se milioni evra slivaju baš u fondaciju ne zbog Dragičine svetske slave, već političke moći Nikolića i moguće trgovine uticajem.- Pošto neće da kažu ko su finansijeri, nama ostaje da sumnjamo da neki stranac donira novac prvoj dami kako bi preko njenog muža u Srbiji ostvario neki benefit.Stručna i politička javnost već mesecima apeluje na predsednički par da otkriju spisak donatora.

Opomena ministarka o Nikolićevoj nameri da zatvori Kurir MIHAJLOVIĆEVA: FUNKCIONERI DUŽNI DA POLAŽU RAČUNEPošto je Nikolić rekao da treba zatvoriti Kurir, kao i još nekoliko medija koji pišu kritički o njemu i njegovoj porodici, oglasila se i Zorana Mihajlović iz SNS i poručila da su funkcioneri dužni da daju odgovore novinarima.- Mislim da svako može da tuži bilo koje novine ako smatra da to treba da uradi, ali vi novinari imate svo pravo da pitate sve nas koji smo u javnom životu - predsednika, premijera, potpredsednike (Vlade), ministre - i mi smo dužni da vam odgovorimo - rekla je ona.

Pobrkao lončićePREDSEDNIČE, KO SAD LAŽE?Nikolić tvrdi da je tekst „Dragica umislila atentat“, u kojem smo objavili da su iz fondacije zvali Lebane, gde je Nikolićeva delila paketiće, da bi obezbedili sanitet s dozom Dragičine krvne grupe u slučaju atentata, laž. Međutim, predsednik opštine Lebane Goran Janjić potvrdio je da je sanitet obezbeđen tokom posete prve dame.Uradili smo to po nalogu Fondacije. Pošto mi u lebanskoj bolnici nemamo transfuziološko odeljenje, krv smo dopremili iz bolnice u Leskovcu - kazao je on, i u ovoj bolnici nam je potvrđenoda su dopremili krv za Nikolićevu kao što su to radili u slučaju Tadića i Vučića kad su dolazili u taj kraj.Zoran StojiljkovićJA TEBI, TI MENIZoran Stojiljković, profesor FPN, kaže da kad prva dama osnuje fondaciju, to može da bude predvorje trgovine uticajem:- Vrlo je opasno ako se jasno vidi da iza fondacije stoji vlast jer se stiče utisak da neko daje novac jer očekuje nešto zauzvrat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track