Vučić: Ne sanjam Nobelovu nagradu, ali imam ideje za Ukrajinu!

Minhen

Vučić: Ne sanjam Nobelovu nagradu, ali imam ideje za Ukrajinu!

Politika -
Na panelu "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi" u okviru Minhenske bezbednosne konferencije Vučić je naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane

Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas povodom ukrajinske krize da treba da se učini sve i nađe način da se uspostavi mir koji je preduslov za dalje razgovore. Na panelu "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi" u okviru Minhenske bezbednosne konferencije Vučić je naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane, a da će Srbija kao predsedavajući OEBS učiniti najbolje s partnerima Švajcarskom i Nemačkom da se to i ostvari.

Naglasio je da u Srbiji najbolje znamo šta znači izgubiti živote i šta znače ratovi."Ne sanjam o dobijanju Nobelove nagrade rešavanjem problema koji nisu rešeni godinama. Imam dobre ideje. Koristiću nešto što liči na šalu, ali je istina - mi Srbi smo jedan od šampiona po broju ratova koje smo vodili od 19. veka do nedavno. Iskusili smo najteže situacije, patili puno, izgubili pola muškog stanovništva, učinili smo dosta loših stvari drugim ljudima i našli smo danas nešto što je od najvećeg značaja po našu zemlju, a to je mir i stabilnost", istakao je premijer.

Ukrajinska kriza goruća tema skupa u MinhenuOn je dodao da način na koji će se postići mir i stabilnost nije važan, i da ne treba uvek tražiti ispravno i loše. Navodeći da su se u današnjim diskusijama čule oštre reči, Vučić je rekao da je Srbija mala zemlja i ne može da koristi takve reči, ali može jasno da kaže da je mir neophodniji nego ikada."Mi ćemo biti objektivni kao mala zemlja, koja ima puno iskustva, i možemo biti od koristi da se nađe rešenje", zaključio je Vučić.EU nam je strateški ciljOdgovarajući na pitanja moderatora panela predsednika Slovenije Boruta Pahora Vučić je ponovio da je Srbija na putu ka Uniji, da je to njen strateški cilj.„Mi smo to rekli i Putinu i mnogim drugima. Isto tako smo tradiconalno dobri prijatelji s Rusijom, ali i sa Ukrajinom, čiji teritorijalni integritet podržavamo, jer smo podržavali teritorijalni integritet Sbrije i svih zemalja članica UN. Mi ćemo nastaviti s takvom politikom i insistirati na međunarodnom pravu i u budućnosti", naveo je premijer.Mi kao Sloveni želeli bismo da vidimo miroljubivo rešenje, dodao je i ponovio da će Srbija pomoći i učiniti sve da se životi spase. Zemlje Balkana čine sve da prevaziđu problemeSrpski premijer je u drugom delu diskusije, nakon što je na kratko morao da napusti salu zbog drugih obaveza, ponovio da zemlje zapadnog Balkana čine najbolje da prevaziđu probleme i fokusiraju se na budućnost, a ne prošlost.S tim u vezi je kazao da se znalo da će presuda Međunarodnog suda pravde biti jedna vrsta kompromisa, konstatovao da ni Srbi ni Hrvati nisu zadovoljni, ali dodao da se zajedno moraju baviti svakodnevnim problemima i odnosima dve zemlje."Učinićemo sve da poboljšamo naše odnose, rešimo otvorena pitanja kao što su nestala lica, izbeglice i njihova imovina u Hrvatskoj", poručio je on.Šefica je hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila da su Srbija i Hrvatska su prešle dug put u prevazilaženju konflikata prošlosti, što dokazuje da su reakcije na presudu Međunarodnog suda pravde trajale svega dva dana.

"Da je ranije usledila ova presuda zasigurno bi bilo više štete i efekta vraćanja u prošlost. Srećom smo prešli dug put u procesu preuzimanja odgovornosti za nas same i našu budućnost", kazala je ona dodajući da su i razočarani ljudi svesni da je ovo deo prošlosti, a ne budućnosti.

Premijer Vučić je ukazao da Srbija čini sve kako bi pobojšala odnose sa susedim, navodeći primer Albanije, podsećajući da Tirana i Beograd u Briselu zajedno lobiraju za zajedničke projekte, da je nakon sedam decenija usledila prva poseta albanskog premijera Beograd, i da postoji razmena posete na ministarskom nivou."Imamo različite stavove i sa kosovskim Albancima, ali to rešavamo u dijalogu. Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja u ponedeljak i obe strane su svesne da je potrebno razgovarati o otvorenim pitanjima", kazao je Vučić.Bajden sa Vučićem: Srbija važna zemlja za regionPredsednik Vlade sastao se u Minhenu sa Džozefom Bajdenom, potpredsednikom Sjedinjenih američkih država (SAD), saopštila je Vlada Srbije. Vlada prenosi Bajdenove reči, prilikom pozdravljanja sa Vučićem: "Radite sjajan posao za Srbiju. Želim da znate da je Srbija važna zemlja za region".Bajden je, kako je naglašeno u saopštenju, rekao da SAD podržavaju evropski put Srbije i da zajedno sa Evropom žele da sarađuju sa Srbijom i na polju energetike i na polju evrointegracija.On je uputio je poziv Vučiću da zvanično poseti Vašington.Vučić je obavestio Bajdena o ekonomskim reformama koje sprovodi srpska Vlada, sporazumu sa MMF koji Srbija sklapa u februaru i istakao da će Srbija biti u stanju da sačuva i ekonomsku i političku stabilnost Balkana.On je američkog potpredsednika pozvao da poseti Srbiju, što je Bajden i prihvatio, navodi Press služba Vlade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track