VUČIĆ: Treba nam sloga, a ne deoba na četnike i partizane
Foto: Zorana Jevtić

O rehabilitaciji generala Draže Mihailovića

VUČIĆ: Treba nam sloga, a ne deoba na četnike i partizane

Politika -
Ova presuda svakako neće moći da oživi Mihailovića, niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jeste. Dosta je bilo srpskih podela i krajnje je vreme da sa tim završimo. Srbija je jedna, naša zajednička otadžbina, jedna za sve nas tako različite, i zato treba zajedno da gledamo u budućnost, a ne da se delimo zbog prošlosti, istakao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je deoba na četnike i partizane nepotrebna i štetna za interese države, i poručio da su Srbiji više nego ikada potrebni sloga i jedinstvo građana, a ne produbljivanje višedecenijskih sukoba i podela.

Vučić je, komentarišući odluku o rehabilitaciji generala Dragoljuba Draže Mihailovića rekao da razume da je ta presuda kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih tugu i bes, ali je naglasio da što pre to treba da prevaziđemo, jer ćemo time biti "bliži pobedi pristojne, moderne i uspešne Srbije".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Ova presuda svakako neće moći da oživi Mihailovića, niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jeste. Dosta je bilo srpskih podela i krajnje je vreme da sa tim završimo. Srbija je jedna, naša zajednička otadžbina, jedna za sve nas tako različite, i zato treba zajedno da gledamo u budućnost, a ne da se delimo zbog prošlosti", istakao je Vučić.

On je dodao i da Srbija mora da bude demokratska, zemlja pobeda, koja se ponosi antifašističkim duhom. "Srbija hoće i mora da bude demokratska, Srbija može da bude zemlja budućih pobeda, baš kao što je pobeđivala u Drugom svetskom ratu. Srbija je jedna od retkih zemalja sa istinskom antifašističkom prošlošću u ovom regionu, Srbija se ponosi svojim antifašističkim duhom danas i Srbija će umeti da sačuva i od svakoga odbrani svoju antifaši

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je juče komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

(Тanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track