VULIN: Dan sećanja na prognane i stradale Srbe obeležavaće se i narednih godina
Foto: Profimedi

Promena zakonskih rešenja

VULIN: Dan sećanja na prognane i stradale Srbe obeležavaće se i narednih godina

Politika -
Čekali smo 20 godina da pustimo iz sebe taj krik i da kažemo koliko nam je teško zbog toga što je 250.000 naših sunarodnika proterano da se nikada ne vrati 2.000 je ubijenih i nestalih. Niko nema precizne podatke i to je obaveza nas da te podatke jednom saberemo, rekao je Vulin

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će biti promenjena zakonska rešenja kako bi se i narednih godina obeležavao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u ratovima '90.tih.

Vulin koji je i predsednik Organizacionog Odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba, rekao je da Srbija hoće da pokaže koliko joj je stalo i koliko pati zbog stradanja Srba.

"Čekali smo 20 godina da pustimo iz sebe taj krik i da kažemo koliko nam je teško zbog toga što je 250.000 naših sunarodnika proterano da se nikada ne vrati 2.000 je ubijenih i nestalih. Niko nema precizne podatke i to je obaveza nas da te podatke jednom saberemo", rekao je Vulin.

Ove godine prvi put Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan sećanja i Dan žalosti. Vulin je podsetio da će centralni program biti organizovan 4. avgusta od 20.00 časova kod mosta u Sremskoj Rači, gde će u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika, pomen stradalima služiti patrijarh srpski Irinej.

"Doći će hiljade naših sugrađana, sunarodnika iz čitave Srbije i prostora gde žive Srbi", rekao je Vulin i dodao da će se 5. avgusta u podne oglasiti sva zvona sa srskih pravoslavnih crkava i sve sirene.

On je pozvao građane Srbije da 5. avgusta u podne zastanu kada se oglase zvona i sirene i da taj minut posvete sećanju na sve one ubijene i stradale.

Vulin je ocenio da je zabrana da se u Sarejevu oda počast žrtvama Oluje "velika sramota kantonalne vlasti".

Prema njegovim rečima, to što je većina zemalja otkazala učešće na vojnoj paradi u Zagrebu povodom godišnjice Oluje predstavlja veliku diplomatsku pobedu Srbije.

Vulin je ukazao i da je pritisak međunarodne zajednice urodio plodom i da će u Prištini biti usvojen Ustavni amandmani i osnovan Specijalni sud za zločine OVK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track