(FOTO) VANDALIZAM U ĐAKOVICI: Očišćeno i uređeno pravoslavno groblje

Akcija sređivanja humki

(FOTO) VANDALIZAM U ĐAKOVICI: Očišćeno i uređeno pravoslavno groblje

Srbija -

Na groblju u Piskotima posle ulaska KFOR-a 1999. godine do temelja srušena crkva posvećena Svetom knezu Lazaru, uništena kapela, kao i većina spomenika

Privremeni organ Opštine Đakovica u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, uspešno je okončao akciju čišćenja i uređenja gradskog pravoslavnog groblja u Đakovici, u naselju Piskote.

Uprkos problemima sa kojima smo suočavani tokom čišćenja u korov i rastinju zaraslih humki i mahom oštećenih i uništenih grobnica, ova aktivnost koju je inicirao Privremeni organ Opštine Đakovica realizovana je u planiranom roku - saopštio je predsednik Privremenog organa Đakovice Kosta Belošević.

U saopštenju se podseća da je na groblju u Piskotima posle ulaska KFOR-a 1999. godine do temelja srušena crkva posvećena Svetom knezu Lazaru, uništena kapela, kao i većina spomenika, dok su brojne humke otvorene i po groblju razbacivane kosti ovde sahranjenih Srba.

Pojedine grobove je nemoguće pronaći, što govori o odsustvu svih.

Privremeni organ Opštine Đakovica će u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na daljem uređenju groblja u Piskotima, ali i čišćenjem pravoslavnog groblja u selu Petrovac, koje je takođe zaraslo u korov i rastinje, i najvećim delom oštećeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track