SRBIJA GORI NA 40 STEPENI, A KAKO JE TEK NJIMA: Pekari na 55 stepeni, građevinci na vrelom asfaltu, ulični prodavci...
Foto: Vladimir Milovanović

ZA VIKEND PREKO 40 STEPENI

SRBIJA GORI NA 40 STEPENI, A KAKO JE TEK NJIMA: Pekari na 55 stepeni, građevinci na vrelom asfaltu, ulični prodavci...

Srbija -

Mi smo već u elementarnoj nepogodi, a ovako ekstremne vrućine nikome ne odgovaraju, čak ni mladima i zdravima, kaže dr Mirjana Lapčević

Na teritoriji Srbije na snazi je crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni. U gradovima noćna temperatura neće biti niža od 25 stepeni.

Stručnjaci upozoravaju da je opasno izlagati se suncu i nekoliko minuta, pa uobičajeni odlasci na posao ili kupovinu po paklenom suncu, ako se ne slušaju saveti lekara, mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

foto: Vladimir Milovanović

Ovo je nepogoda

Mada sunce nemilosrdno prži već danima, meteorolozi pravi pakao najavljuju za dane vikenda. Niš, Smederevska Palanka i Ćuprija, po svemu sudeći, biće najtopliji gradovi za vikend, gde bi temperatura mogla da bude čak 42 stepena Celzijusa!

Dr Mirjana Lapčević ocenjuje da je Srbiju zadesila elementarna nepogoda.

- Mi smo već u elementarnoj nepogodi, a ovako ekstremne vrućine nikome ne odgovaraju, čak ni mladima i zdravima, a kamoli starijim i bolesnim osobama. Savetuju nas da se od 11 do 17 časova klonimo sunca, ali ja smatram da izlaganje suncu treba izbeći od 10 do 19 sati. Sunčeva toplota jaka je i posle 17 časova - naglašava dr Lapčević.

RHMZ javlja da je u Srbiji na snazi crveni meteoalarm, što znači, kako navode, da su u narednom periodu moguće opasne vremenske pojave, koje mogu da izazovu veliku materijalnu štetu i naškode ljudima i ostalim živim bićima.

foto: Vladimir Milovanović

Barajevo bez vode

Teško je svima, ali žiteljima Barajeva je užasno, jer tropske noći i dane provode bez vode. Prema njihovim rečima, iz vodovoda su im saopštili da vodu neće imati do nedelje.

- Pre dva dana su isključili vodu. Ne znam kako misle da preživimo ove vrućine. Kad smo ih pozvali, rekli su nam da je potrošnja velika i da će vodu pustiti tek u nedelju - pričaju žitelji Barajeva.

foto: Printscreen

U Kruševcu tri cisterne polivaju ulice kako bi se temperatura asfalta smanjila.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula apelovala je juče na poslodavce da u najtoplijem delu dana ne izlažu radnike direktno suncu i da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da se očekuje da veoma topli period potraje do 10. avgusta, kada će uslediti osveženje koje bi temperaturu oborilo sa 40 na oko 30 stepeni.

Kurir / D. Stamenković - J. Trninić

Foto: Vladimir Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track