KONAČNO DOBRE VESTI ZA PACIJENTE ŠIROM SRBIJE: Sledeće godine bez listi čekanja za zračenje
Foto: Nebojša Mandić

Očekuje se puštanje u rad 6 najsavremenijih aparata

KONAČNO DOBRE VESTI ZA PACIJENTE ŠIROM SRBIJE: Sledeće godine bez listi čekanja za zračenje

Srbija -

Sledeće godine u rad će biti pušteno šest najsavremenijih linearnih akceleratora, aparata za zračenje, tako da više neće biti lista čekanja za radioterapije, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

foto: Zorana Jevtić

"Novi aparati za zračenje biće dostupni građanima u Kladovu, Nišu, Kragujevacu i Beogradu. Radovi za njihovo postavljanje su u toku i očekuje se da oni početkom sledece godine budu u funkciji", rekao je Lončar.

Ministar za oktobar najavljuje i završetak tendera za nabavku najsavremenije verzije sajber noža, kojim se tretiraju tumori grudnog koša, abdomena i kičme.

KVAR: Aparati za zračenje ne rade zbog vrućina

"Nadam se da posle tendera svi radovi mogu biti završeni do proleća, a aparat pušten u rad. Korisnicima zdravstvenog osiguranja, tako će, bez dodatnog plaćanja, biti omogućeno savremeno lečenje", naglasio je Lončar.

Sajber nož, prema njegovim podacima, košta oko šest miliona evra, uključujuci opremu, prateće objekte i obuku kadra, a akceleratori i dodatna aparatura vredni su oko 18 miliona dolara.

foto: Marina Lopičić

Prilikom kupovine nove opreme za ministra je važno samo jedno pravilo - mora da ima najnižu moguću cenu u Evropi u tom trenutku.

VIŠE NEĆE BITI LISTI ČEKANJA ZA ZRAČENJE: Srbija dobija 6 novih aparata za radioterapiju!

"Za zdravstvo je važno da se zna kuda ide svaki dinar i za šta se troši", naglasio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track