Marković: Jagodina jedan od retkih gradova u Srbiji sa suficitom
Foto: Nemanja Pancic

32 miliona evra

Marković: Jagodina jedan od retkih gradova u Srbiji sa suficitom

Srbija -
Očekuje se da ovaj grad ima najveći suficit u 2016. godini pored Beograda i Kragujevca

JAGODINA - Predsednik Skupštine grada Dragan Marković izjavio je danas da je Jagodina jedan od retkih gradova u Srbiji koji je u spoljnotrgovinskoj razmeni prošle godine imao suficit koji je iznosio više od 32 miliona evra.

Prema podacima Regionalne privredne komore u Kragujevcu, izvoz iz jagodine je iznosio više od 109 miliona evra, a uvoz 77 miliona evra.

"Najveći izvoznici u našem gradu su italijanske fabrike. To je fabrika Andrea konfecioni, Mobil turi, zatim Fabrika kablova, Juhor, Metal-eko sistem. Spominju se i domaće fabrike Feman i Jela", objasnio je Marković na konferenciji za novinare. On je napomenuo i da četiri grada u Srbiji imaju ogroman deficit, ali da neće da ih imenuje.

"Jagodina direktno pomaže Vladi Srbije, odnosno direktno učestvujemo u bilansu izvoza i uvoza. Očekujemo da u 2015. godini bude povećan suficit, jer će ove godine biti otvorena fabrika Vibak koji imaju tržište svuda u svetu", kazao je Marković.On je dodao da će ova fabrika biti otvorena početkom avgusta i zaposliće 400 radnika. Prva mašina za proizvodnju stiže u fabriku krajem maja, i kako je istakao Markovć, nazvali su je "Palma" (Markovićev nadimak).

"Fabrika Andrea konfecioni će za mesec dana dovesti u Jagodinu nemačku fabriku koja je njihov dobavljač. Ta fabrika će biti otvorena u sastavu Andrea konfecioni i zaposliće 100 radnika. Tako će se smanjiti uvoz u Srbiju", istakao je Marković.On je, uporedivši Jagodinu sa Paraćinom, istakao da je Paraćin prošle godine imao izvoz od 18 miliona, uvoz od 42 miliona evra i imao deficit od 24 miliona evra.

"Privatizacija u Paraćinu koja se desila 2004. godine je uništila grad. U Cementari je radilo 2.000 radnika, a danas 350, cement nije jeftiniji, a 20 preduzetnika koji su radili sa cementarom više ne radi. Štofara je imala 2.000 radnika, a danas nema ni jednog, Staklara je imala 5.000 radnika, a danas 850", rekao je Marković.

On je istakao da je u Jagodini zbog privatizacije bez posla ostalo više od 15.000 radnika, ali da i pored toga Jagodina ima suficit od 32 miliona evra.

"Mi smo vodili računa da sve fabrike koje smo otvarali u Jagodini ne budu konkurencija srpskoj privredi", napomenuo je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track