MEŠTANI 2 GODINE U STRAHU: Neeksplodirana bomba u Savi kod Šapca
Foto: Printscreen RTS

Nadležni još ne reaguju

MEŠTANI 2 GODINE U STRAHU: Neeksplodirana bomba u Savi kod Šapca

Srbija -
Milorad Lazić našao je bombu pre dve godine kada je koseći zatravljeno rečno korito udario u metal. I ove godine ju je pronašao sa nižim vodostajem Save

ŠABAC - Zaljubljeni u Savu i meštani šabačkog vikend naselja kod starog železničkog mosta strahuju već dve godine od neeksplodirane avionske bombe u reci.

U avgustu 2013. godine, kada je pronađen metal u vodi nadležni su pretpostavili i zvanično govorili da je reč o avionskom projektilu sa lansirnim navođenjem zaostalim iz Nato bombardovanja, dugim oko tri metra sa 87 kilograma eksploziva.

Šabačke nedoumice i bojazni biće razrešeni najverovatnije naredne nedelj.

Milorad Lazić našao je bombu pre dve godine kada je koseći zatravljeno rečno korito udario u metal. I ove godine ju je pronašao sa nižim vodostajem Save.

Bez detaljnije istrage nadležni su pretpostavili da je reč o o projektilu GBU teškom 225 kilograma. Mesto je tada zbog bezbednosti označeno sa orjentirima i trakama.

Reka je prošle godine odnela obeježja ali ne i pretnju u vodi za šapčane. Ništa nije preduzimano.

"Ovde se nalazi bomba, mogu rukom da je zakačim. Tu je pero dugačko oko 70 - 80 centimetara, a sa strane ima još jedno", kaže Milorad Lazić iz Šapca.

Dodaje da su meštani stavili stub blizu bombe da ne bi neko zakačio pentim, ali i da deca ne bi dolazila da se kupaju.

Bomba na samo pedesetak metara od obale gde se kupaju i plove čamcima dve godine je bojazan za više stotina vikendaša.

"Ko god dođe mi ih upozoravamo, strah nas je šta može da se dogodi", kaže Vera Lazić iz Šapca.

Pošto je nizak vodostaj Save, meštani strahuju da će čamcem zakačiti bombu i tako je aktivirati. Zato apeluju da se što pre skloni.

Novinarsko interesovanje za bombu, nakon dve godine zainteresovalo je i nadležne iz Sektora za vanredne situacije. Stručna ekipa štaba na označenoj lokaciji lako je pronašla i snimila šabački problem u vodi, koji izgleda i nije opasan koliko se pretpostavljalo.

Da na metar dubine u Savi nije neeksplodirana avionska bomba nadležni iz stručne službe nisu mogli da nam potvrde, rečeno nam je da se akcija i istraga nastavlja.

Nezvanično, Šapčani su dve godine strahovali od metalnog dela broda teškog oko 300 kilograma.

U lokalnoj upravi je potvrđeno da se od njih naredne nedelje očekuje pomoć u mehanizaciji i službama pri akciji izvlačenja. Tada će se i potvrditi od čega se na 106 savskom kilometru strahovalo.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track