SANACIJA KORITA KOLUBARE: Vlada Japana donirala 115 miliona dianara
Foto: Beta

Obnova

SANACIJA KORITA KOLUBARE: Vlada Japana donirala 115 miliona dianara

Srbija -
Postoji mogućnost da iz republičkog budžeta bude refundirano jo 79 miliona koliko je utrošeno za sanaciju infrastrukture, to će biti veoma značajno, istakao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač

VALJEVO - U Valjevu se i danas radi na sanaciji šteta od prošlogodišnjih majskih poplava uključujući i sanaciju korita Kolubare zašta je Vlada Japana donirala 115 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač rekao je na konferenciji za novinare da je šteta pričinjena od poplava i klizišta procenjana na 1.129.000.000 dinara.

On je naveo da je bilo podneto više od 3.000 prijava za sanaciju štete među kojima su bili i zahtevi za obnovu 52 kuće, objavljeno je na sajtu grada. Prema njegovim rečima, 16 zahteva je odbijeno, jer nisu ispunjavali uslove, 10 vlasnika je dobilo novčanu nadoknadu, 24 kuće su izgrađena, a dve su u završnoj fazi izgradnje. Kovač je naveo i da su bili predati zahtevi za sanaciju 272 objekta i u zavisnosti od stepena o tećenja i da su njihovi vlasnici dobili novčanu pomoć.

"Za sanaciju infrastrukture u prošloj godini ukupno su utrošena 132 miliona dinara, od toga iz republičkog budžeta refundirana su 53 miliona dinara", rekao je on. Kovač je kazao i da je 45 miliona je utro eno za sanaciju nekategorisanih i seoskih puteva koji su bili o tećeni klizi tima i odronima. Prema njegovim rečima, na pročišćavanje kanala manjih vodotokova utoršeno je oko četri miliona dinara, na sanaciju klizišta oko 13 miliona, a na sanaciju mostova oko 17 miliona dinara.

"Postoji mogućnost da iz republičkog budžeta bude refundirano jo 79 miliona koliko je utrošeno za sanaciju infrastrukture, to će biti veoma značajno", dodao je on. On je kazao i da se radi na sanaciji korita Kolubare gde radove izvode preduzeća "Jedinstvo i "Erozija na osnovu ugovora sa JP "Srbija vode", a zahvaljući donaciji Vlade Japana od 115 miliona dinara.

Kovač je naveo i da je još jedan projekat sanacije korita reke Kolubare koji se priprema i za koji "Srbija vode" konkuri u vredan je 340 miliona dinara.Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta u narednom periodu biće sanacija mosta u Veselinovićima, jer su građani potpuno odsečeni od sveta.

Uz to, dodao je on veliki problem su i klizi ta koja su podeljena u tri kategorije - klizi ta koja ugro avaju stambene objekte, ona koja ugro avaju infrastrukturu i klizi ta koja su na poljoprivrednom zemlji tu."Osim sedam miliona koliko je izdvojeno za klizi ta do sada, moraju se naći dopunska sredstva za ove poslove, jer na području grada evidentirano je oko 200 klizi ta", rekao je Kovač. Član Gradskog veća Nikola Radojičić zahvalio je ovom prilikom svim donatorima koji su finansirali izgradnju stambenih objekata i koji su pomogli poljoprivrednicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track