icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Batina (ni)je iz raja izašla!

Fizičko kažnjavanje dece je najgori oblik vaspitanja, jer tako ne postižete apsolutno ništa

Batina (ni)je iz raja izašla!

Doktor
Psovanje, vrištanje, vikanje na decu, udarac po guzi, šamari nisu pravi način da objasnite svom detetu šta je dobro, a šta ne

Da li vam se dešava da vas ljutnja obuzme toliko da izgubite kontrolu i dete istučete za nešto što je uradilo? Iako se posle toga možda osećate loše, budite sigurni da vaša ruka nije udarila samo guzu već posredno i osećanja vašeg čeda. Znate i to? Ali džaba kad vas ono izvede iz takta kad slučajno istrči na ulicu ili upali ringlu na šporetu i uz to pokuša da gurne nešto u utikač na zidu. 

Jesu to teške situacije, gubite glavu zbog prevelikog straha da se detetu nešto ne desi, ali stanite! Zaustavite ruku u vazduhu, izbrojte do 10, ma i do 100 ako treba, i pričajte s detetom. Pokažite mu u knjizi sliku velikog požara ili objasnite koliko boli kad se ispeče prstić...

Bilo šta, samo ne udarac! Srbija čeka zabranu udaranja, batinanja i svakog drugog fizičkog kažnjavanja, a dotle nemojte da psovanje, vrištanje, vikanje, udarac po guzi, šamari postanu svakodnevica u vašoj porodici. Nećete ništa promeniti, samo ćete postići da se dete udalji od vas i sakrije vam sve ono za šta misli da ćete ga kazniti.

I još nešto, kako stručnjaci tvrde, ukoliko batinama vaspitavate dete, tako mu prenosite poruku da je udaranje slabijeg od sebe sasvim u redu i da su batine legitiman i prihvatljiv način rešavanja problema. Mnogi psiholozi kažu da dete može da vuče posledice batinanja u detinjstvu kroz ceo život.

Kako oni objašnjavaju, deca su mnogo bolje vaspitana ako im se lepo objasni, mirnim glasom. Napominju da batine, vređanje dece i vikanje mogu samo da izazovu kontraefekat.

Prema poslednjim podacima Unicefa, 70 odsto roditelja u Srbiji smatra da je fizičko kažnjavanje dece sastavni deo vaspitanja. Ipak, očekuje se da će prednacrt građanskog zakonika, koji zabranjuje svako zlostavljanje deteta, biti usvojen. Cilj zakona je preventiva i promena svesti u društvu, poručuju zaštitnici prava deteta. Pojedini roditelji, ipak, smatraju da država ne treba da se meša u vaspitanje dece.

Srbija u kojoj su “batine iz raja izašle” mogla bi da postane 30. zemlja gde će one biti potpuno zabranjene.

Pet pravila vaspitanja

- Postavite jasna pravila ponašanja i granice koje dete ne sme da pređe. Ono, takođe, mora da zna šta da očekuje ukoliko prekrši dogovor. Budite dosledni i jedinstveni, jer dete mora da zna da oba roditelja imaju isti stav.- Dete uvek mora da zna da ga roditelji vole: kad je dobro, nestašno, kad tuče mlađeg brata. Voljeno dete je samouvereno i sigurno.- Uvek kritikujte ponašanje, a ne dete. Nikada ne smete da mu kažete da je loše, nevaspitano i bezobrazno, već da vam se ne dopada njegovo ponašanje u određenoj situaciji- Decu mlađu od tri godine ne bi trebalo da kažnjavate jer ona ne razlikuju uzrok od posledice niti dobro od lošeg. Štetu ne prave namerno, već istražuju okolinu. Decu između tri i 11 godina možete da kaznite uskraćivanjem privilegija kao što su gledanje omiljenog crtaća ili igranje omiljenom igračkom.- Najbolji način da naučite decu da se lepo ponašaju jeste da ih nagradite i pohvalite, lepom rečju, zagrljajem... Tako ćete im pokazati da uvažavate njihov trud i pomoći ćete im da razviju samopouzdanje.

Zabrana zlostavljanja dece!

Velika Britanija je 2004. godine zabranila fizičko kažnjavanje dece. Zakon je kasnije dopunjen, pa se roditelji kažnjavaju samo ako se na mestu udarca pojave modrica, otok, podliv ili ogrebotina. S druge strane, u Švedskoj je od 1979. godine zabranjeno tući decu. Tada je samo devet odsto roditelja bilo protiv batina, dok je danas taj procenat deset puta veći.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...