ISTINE ILI ZABLUDE: Saznajte da li trčite pravilno...
Foto: Thinkstock

Stručnjaci razrešili

ISTINE ILI ZABLUDE: Saznajte da li trčite pravilno...

Život -

Trčanje je zdrava aktivnost koja se preporučuje svim dobima, a potrebni su vam samo udobna odeća i patike.

Da li da trčite dugo i sporo ili brzim tempom, da li je istezanje pre trčanja neophodno i slične nedoumice, razrešili su stručnjaci:

  • Trčanje na traci predstavlja manje opterećenje za zglobove nego trčanje po asfaltu?

Istina! Pri trčanju cela težina tela pada na zglobove, pa nije svejedno na kojoj podlozi trčite. Najgora opcija su asfalt i beton, a najbolje trava i specijalne amortizujuće staze. Takođe, dobra alternativa može biti i traka za trčanje. Ako imate problema sa zglobovima, trčanje možete kombinovati s drugim kardio- aktivnostima poput vožnje bicikla ili plivanja. Na taj način ćete smanjiti pritisak i trošenje zglobova.

  • Pre trčanja neophodno je istezanje?

Zabluda! Merenja i istraživanja su pokazala da istezanje nema ulogu u sprečavanju povreda, već umanjuje snagu mišića, njihovu brzinu i reakcije. Zato umesto istezanja, radite vežbe zagrevanja da biste dobro pripremili mišiće za napor.

  • Da bi se izgubili suvišni kilogrami, treba trčati dugo i sporo?

Zabluda! Naučnici su utvrdili da je neophodno navići organizam da troši ne samo ugljene hidrate već i masnoće. Merenjem je utvrđeno da organizam troši više masnoća kada je napor 1,4 puta veći od sporog i dugog trčanja, samo zato što se posle takvog napora troši više kiseonika i masnoća u periodu odmaranja i obnavljanja. Neki naučnici smatraju da je najbolje varirati napor, od lakšeg do težeg, što organizam tera da koristi masnoće tokom treninga, ali i tokom oporavka.

  • Da bi rezultati bili bolji, treba što više trenirati?

Zabluda! Cilj treninga je da se izvrše promene mišićnog tkiva i kardiovaskularnog sistema, a da bi do toga došlo, pored treninga, neophodan je i odmor, da bi organizam sanirao mikro-oštećenja. Ako se pojavi neravnoteža između treninga i odmora, organizam neće uspeti da se fiziološki promeni, pa do korisnih efekata neće doći, a tada je i mnogo veća opasnost od povreda.

  • Neophodno je dobro razgaziti patike da bi bile dovoljno udobne?

Zabluda! Patike treba da vam odgovaraju i budu udobne već prilikom kupovine. Ako vas stežu, neprirodno izdižu stopalo, pritiskaju tetive ili ne pružaju dovoljnu potporu, taj model nije za vas. Izaberite odgovarajući broj, bolje da su i malo veće nego premale, jer se noga pri trčanju širi. Ne vodite se markom, već udobnošću!

Pripremila: Vanja Ostojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track