PREVENTIVA: Hranom i vodom protiv migrene!
Foto: Shutterstock

Zdravlje

PREVENTIVA: Hranom i vodom protiv migrene!

Život -
Pulsirajući bol u jednom delu glave koji se javlja u naletima i traje po nekoliko sati pa i dana, praćen mučninom, povraćanjem i preosetljivošću na svetlost i zvuke – ipak se može držati pod kontrolom

Nije svaka glavobolja migrena, ali ona predstavlja jednu od najčešćih. Prepoznaje se po intenzivnom, pulsirajućem bolu u jednom delu glave, a javlja se u napadima koji traju satima, pa i danima i najčešće je praćena mučninom, povraćanjem i velikom osetljivošću na svetlost i zvuk. Oni koji od nje boluju ponekad zbog napada ne mogu da idu na posao, ni da se druže, a često čak ne mogu ni da izađu iz kuće.– Migrena uglavnom počinje u dečjem i adolescentskom ili ranom odraslom dobu. Od nje boluje 12 odsto odraslih, a oko četiri odsto pati od hronične glavobolje. Žene tri puta češće obolevaju, a oko 60 odsto napada kod pripadnica nežnijeg pola povezano je s menstrualnim ciklusom. U kombinaciji s pušenjem i hormonskom kontracepcijom, migrena kod žena povećava rizik od moždanog udara – objašnjava dr Gorica Ðokić, specijalista neurologije i pomoćnik direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.Migrena je najčešće nasledna, jer oko 90 odsto obolelih ima u porodici nekog ko se takođe suočava sa simptomima te bolesti. Zbog toga je teško govoriti o potpunoj prevenciji. Ipak, postoje faktori koji pospešuju teške napade migrene, pa se preporučuje njihovo izbegavanje.

– Bolest mogu da pojačaju stres, vremenske prilike, promene u ritmu budnost-spavanje, alkohol ili višak kofeina, kao i neke vrste hrane – ističe dr Ðokić.Brojna istraživanja pokazala su da dobro uravnoteženi obroci, koji se sastoje od svežih, prirodnih, integralnih namirnica, pomažu u kontroli učestalosti napada. Pritom, ako se tokom dana jede često a po malo, to pomaže stabilizaciju nivoa šećera u krvi i štiti od njegovih naglih skokova i padova, što su procesi koji mogu pokrenuti migrenu. Pored toga, veoma je važna hidratacija organizma. Preporučena količina tečnosti je 0,3 decilitra vode na kilogram telesne težine dnevno. Primera radi, ako osoba ima 70 kilograma, trebalo bi da dnevno popije 2,1 litar vode.Prema rečima dr Ðokić, za terapiju migrene preporučuju se lekovi koji sprečavaju napad, kao i oni protiv bola kada ona već nastupi – Od lekova za prevenciju napada najčešće se daju beta blokatori, a protiv bola se preporučuju nesteroidni antireumatici. Brojnim studijama je potvrđeno da pacijenti koji godinama boluju od migrene često posle duže upotrebe jednog leka iz grupe triptana prestanu na njega da reaguju, pa se lek mora promeniti – objašnjava naša sagovornica.

Nove studije pokazujuGRMLJAVINA MOŽE DA IZAZOVE MIGRENU?!Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sinsinatiju veruju da postoji mogućnost da grmljavina može da izazove migrenu. Oni su na osnovu podataka o učestalosti pulsirajućih glavobolja i vremenskim prilikama u dve američke savezne države utvrdili da je verovatnoća pojave migrena porasla za 28 odsto u danima kad je u krugu od 40 kilometara bilo grmljavine. – Vrlo smo iznenađeni rezultatima, ali i zadovoljni jer je to prvo istraživanje koje zaista povezuje migrenu s „lošim“ vremenom. Rezultati pokazuju i da su vremenske neprilike odgovorne za od jedne do tri dodatne migrene mesečno – rekao je Vinsent Martin, jedan od istraživača.Ranije studije povezale su migrenu s povišenim atmosferskim pritiskom, vrućinom i velikom vlagom.

Naučite da razlikujeteMIGRENA ILI TENZIONA GLAVOBOLJATenziona glavobolja je najčešći tip glavobolje kod dece i adolescenata, koja se umnogome razlikuje od klasične migrene. – Najčešće se opisuje kao jak i tup bol u vidu stezanja, trnjenja, pritiska u većem delu glave ili celoj glavi. Ona se može javljati ponekad i svakodnevno, a uzrokovana je stresom i napetošću, ali i degenerativnim promenama u vratnom delu kičme, pa se može pojačati i dugotrajnim radom u neadekvatnom položaju.– Kod osoba koje pate od tenzione glavobolje to je najčešće samo jedan od simptoma generalizovanog anksioznog, anksiozno-depresivnog ili somatoformnih poremećaja – objašnjava dr Gorica Ðokić i napominje da se u slučaju ove glavobolje obavezno najpre mora lečiti poremećaj usled kojeg se ona javila.

Posebni slučajeviPREDMENSTRUALNI NAPADIPojedine žene pate od takozvane perimenstrualne migrene. Ona se javlja najčešće dan ili dva pre početka menstruacije. Nije utvrđeno zbog čega se javlja, jer žene koje od nje pate imaju normalne vrednosti hormona. Pretpostavlja se da je odgovor u preosetljivosti receptora estrogena u mozgu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track