Valerijana protiv stresa i nesanice
Foto: Shuter

Bilje

Valerijana protiv stresa i nesanice

Život -
Ova biljka s velikim uspehom leči bolesti srca, želuca, creva i urinarnog sistema, bolna stanja zglobova i kostiju i efikasno smiruje vrtoglavicu i glavobolje
1 / 3 Foto: Shuter

Valerijana (Valeriana officinalis), poznata u narodu još i kao odoljen, baldrijan, kozlić, majčina trava i mačja trava, višegodišnja je zeljasta biljka visoka 25-150 cm. Ima kratak rizom, koji je obrastao mnogobrojnim dugačkim, tankim korenjem. Stabljika je uspravna, uzdužno izbrazdana i u gornjem delu razgranata. Listovi su neparno perasto deljeni sa 13 do 21 par jajasto-kopljastih listića koji su po obodu grubo nazubljeni. Donji listovi imaju dršku, dok su gornji sedeći. Cvetovi su sakupljeni u cvasti slične štitu i mogu biti od bele do svetloružičaste boje.Raste po močvarnim livadama, vlažnim šumama, uz kanale i druge vode i na obroncima planina do 1.500 m nadmorske visine. Miris stabljike, a posebno korena, vrlo je neprijatan.Kako i kad se bereZa lečenje se koristi koren manjih stabljika, koji se skuplja u jesen. Koren se opere, odstrane se tanki delovi i suše na senovitom i promajnom mestu isečeni na komadiće.NAPOMENA: Posebno obratite pažnju na to da valerijanu ne zamenite sa otrovnom kukutom (Conium maculatum).

Šta lečiValerijana se s velikim uspehom primenjuje u lečenju bolesti živaca i svih vrsta neuroza: histerije, stresa, živčanih uzbuđenja svih vrsta, vrtoglavice, hipohondrije, slabog pamćenja, nesanice, neurastenije, razdražljivosti, živčane iscrpljenosti, tuge, neuroze srca praćene strahom i jakim lupanjem srca, neuroznih grčeva želuca i creva, znojenja dlanova, neuroznih glavobolja, emocionalnih napetih stanja, treme pred ispit, smetnje u koncentraciji, raznih tikova, teskobe i nesvestice. Osim toga, leči bolesti srca i bolesti želuca i creva: razne grčeve, nadutost, povraćanje, upale creva, bolesti glave kao što su vrtoglavica i glavobolja, bolesti respiratornih organa, menstrualne probleme i PMS, klimakterijske tegobe, bolna stanja koja se održavaju i na rad srca, bolesti urinarnog sistema, visok pritisak, grčeve mišića, bolna stanja zglobova i kostiju. Otklanja nesanicu.

UpozorenjeVozačima se savetuje da valerijanu ne uzimaju bar dva sata pre vožnje. Valerijana se ne sme koristiti u vreme trudnoće i dojenja ni uporedo s lekovima hipnoticima, benzodijazepinima i antipsihoticima, ni uz alkohol (osim u tinkturama). Ne treba je davati ni deci. Ostali mogu da je koriste u propisanim dozama, nikako većim, jer može da izazove glavobolje, teškoće s buđenjem i nemir.

ČajKafena kašičica korena prelije se sa dva dl ključale vode i nakon pet minuta procedi. Preporučena dnevna doza je dve-tri šolje u toku dana, od kojih obavezno jedna uveče, pola sata pre spavanja, što je idealno za lečenje nesanice.

Umanjuje simptome PMS, menstrualne probleme i tegobe u klimaksu
Umanjuje simptome PMS, menstrualne probleme i tegobe u klimaksu

Hladan čajJedna supena kašika korena potopi se u dva dl hladne vode i ostavi da stoji 10 sati. Od tog čaja uzima se šest puta dnevno po jedna supena kašika.TinkturaUsitnjeni koren (20 g) prelije se sa 100 ml 70-postotnog alkohola, dobro zatvori i ostavi da stoji 14 dana, uz češće mućkanje. Posle se procedi i uzima se 20-30 kapi na kocki šećera s vodom, tri puta na dan za smirenje, ili 30 kapi sat do dva sata pre spavanja.NAPOMENA: Čuvati dobro zatvoreno, daleko od vatre i dohvata dece, na hladnom i tamnom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track