DO LJUBAVI ZA PET MINUTA: Stotine Beograđana pronašlo je partnera na brzom upoznavanju!

Sudar na brzaka - više od 60 odsto učesnika ostvarilo je vezu

DO LJUBAVI ZA PET MINUTA: Stotine Beograđana pronašlo je partnera na brzom upoznavanju!

Pop kultura -
Ne, nismo ovde zato što mislimo da smo „loše ribe”, kaže jedna od učesnica. Veliki broj veza je ostvaren, nekoliko parova sada je u braku, kaže organizatorka Dijana Dobrota

Kako pronaći onog ili onu pravu sve je češća tema dok se ispijaju kafe sa drugaricama, gustira pivo sa ortacima ili čak žvaće salata na poslovnom ručku. U nedostatku slobodnog vremena, dobre taktike, samopouzdanja ili nečeg četvrtog, sve više naših sugrađana pribegava maštovitim načinima za pronalaženje romantičnog društva – a jedan od njih je i sve popularniji Spid dejting (Speed Dating).

Četvrtak veče u jednom beogradskom kafiću je možda najbolje mesto, a i vreme, za upoznavanje nekoga ko će nam, jednog dana, možda postati bitan. Nema pritiska da se doživi fenomenalan provod, koji često sa sobom nose petak ili subota, a radna nedelja je već dovoljno odmakla da svi prisutni budu opušteni i da se razgale taman onoliko koliko je potrebno.

Sve je spremno za početak onoga što se u svetu, a od pre četiri godine i u Srbiji, popularno naziva Speed Dating. Ili, ako vam je tako draže „sudar na brzaka“.Uprkos kiši koja nema nameru da prestane, učesnici se polako pojavljuju – mnogi su stidljivi, neki su nabacili lažno samopouzdanje a pojedini svojim nastupom jasno pokazuju da im ovakav način upoznavanja nije ni malo stran.

Organizatorka, Dijana Dobrota, koja već godinama na ovaj način spaja ljude, objašnjava nam da je sezona brzih sastanaka počela, jer je leto završeno i nije vreme nikakvih praznika, pa su svi zainteresovani mahom u Beogradu.– Prvi korak koji učesnici moraju da naprave kako bi se našli na jednom ovakvom događaju je da se registruju na našem sajtu. Nakon toga ih mi kontaktiramo i pozivamo na druženje – kaže Dijana.Privatnost je zagarantovana. Podatke učesnika znaju samo organizatori, a ako ne želite, ne morate sa svojim sagovornicima podeliti čak ni pravo ime.

Dijana Dobrota
Dijana Dobrota

Nakon što se kafić napuni, i svako zauzme svoje mesto, oglašava se zvono koje signalizira početak druženja. Od tog trenutka svako ima samo pet minuta da predstavi sebe u najboljem svetlu osobi koja sedi preko puta njega. Vodi se računa i o bontonu, pa na sledeći zvuk zvona dame ostaju na svojim mestima, a gospoda se smenjuju. I tako u krug, dok se svi ne upoznaju.

Ono što je zajedničko svim učesnicima, a što ne postoji u jednom „običnom” izlasku je odlučnost da na licu mesta nađu novo, interesantno poznanstvo. Ta namera se jasno vidi u njihovim rečima, pa čak i na njihovim licima. Naravno, ne žele svi isto – jedan momak hoće samo avanturu, drugi pokušava da proširi krug prijatelja, dok je treći veoma ozbiljan i zaista traži životnu partnerku.

– Došao sam iz radoznalosti. Smeta mi što tokom tradicionalnih izlazaka trošim vreme i energiju, a ne znam na čemu sam. Ovde su svi iz istog razloga i komunikacija ide lakše – priča Bora, mladić od dvadeset i nešto godina koji je nedavno izašao iz duge veze.

Neki od učesnika glavnim krivcem za svoj „singl” status smatraju radno vreme.– Ovde sam prvi put i dopada mi se. Ekstremna je retkost da se ljudi danas druže i otvoreno komuniciraju, kao što to čine ovde. Ja nekad i previše radim i nedostaje mi vremena za izlaske, zbog toga slabije upoznajem druge ljude – kaže Vlada, zaposlen u IT sektoru.

Opšta atmosfera na Speed Datingu je pozitivna. Kafić u kome se sve održava vrvi od razgovora, što ne može biti loš znak - toliki broj poznanstava će sigurno rezultirati sa nekoliko zakazanih viđanja.Ipak, jedan momak u razgovoru sa nama nije pokazao prevelik entuzijazam.– Ovde sam drugi put i nijedna devojka mi se nije dopala. Zaista nisam oduševljen, i prošli put je bila samo jedna „dobra“ – kaže tridesetogodišnji Bojan. Na našu konstataciju da u prostoriji zaista ima jako privlačnih učesnica, odgovorio je kratko „ukusi su različiti“.

Da ne može svako biti po svačijem ukusu otkrio nam je i razgovor sa „veteranom“ Speed Dating-a, izvesnim B.L. koji tvrdi da mu je ovo, ni manje ni više nego pedeseti put da dolazi na ovakav događaj. A od svih 350 devojaka za koje kaže da je upoznao, izašao je samo sa jednom. Možda su razlog tome previše direktna pitanja koja postavlja sagovornicama u prvih pet minuta poznanstva – kažu organizatori. Njegovo iskustvo nam govori da su retke dame koje padaju na ovakvu vrstu šarma.

Ipak, većina učesnika (u našem slučaju, 9 od 10) je veoma vaspitano, kulturno i prijatno za razgovor. Za tu većinu smo i sigurni da ne bi bili odbijeni i da se radi o spontanom upoznavanju u nekom klubu.Devojke su, barem smo mi stekli takav utisak, nešto odlučnije od muškaraca. Sve znaju šta hoće i nijedna nije izgubila nadu i samopouzdanje.

– Ne, nismo ovde zato što mislimo da smo „loše ribe” – odlučna je jedna od učesnica.

Ono u čemu se slažu jeste da su beogradski momci prestali da im prilaze. Sve su nam na pitanje zbog čega su došle na Speed Dating odgovorile sa: „A gde u Beogradu da upoznam nekoga?”.Devojke nemaju prevelika očekivanja. Ukoliko im se niko ne dopadne, zadovoljiće se i običnim poznanstvom, bez pretenzija za bilo šta više. Tako će proširiti krug poznanika, a možda i prijatelja, pod parolom: „Možda mi se ne dopada on, ali možda je baš njegov drug moja srodna duša.”

Na kraju večeri, dok posmatramo parove koji su ostali da razgovaraju nakon završetka zvaničnog upoznavanja, neizbežno zaključujemo – Speed Dating nije nikakav događaj za sparivanje očajnika, kako mnogi možda misle. Na njemu možete sresti privlačne devojke koje znaju šta žele i zgodne momke koji će vas sigurno ponovo pozvati, bez mnogo uvijanja. A i jedno i drugo je nešto što svi ponekad tražimo, zar ne?

(Dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track