Na Danima komedije večeras Rođendan gospodina Nušića
Foto: Kurir Arhiva

od 20. do 27.marta

Na Danima komedije večeras Rođendan gospodina Nušića

Pop kultura -
Predstavu izvodi Zvezdara teatar, iz Beograda, a uloge tumače Branislav Lečić, Dragan Petrović, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Sanda Balaban i Ivan Zarić

JAGODINA - Na 44. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenje Srbije "Danima komedije", koji se u Jagodini održavaju od 20. do 27.marta, večeras je na repretuaru "Rođendan gospodina Nušića" Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića.

Predstavu izvodi Zvezdara teatar, iz Beograda, a uloge tumače Branislav Lečić, Dragan Petrović, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Sanda Balaban i Ivan Zarić.U ovom delu "naš veliki dramski pisac Dušan Kovačević analizira Nušićevu komediju kao pokušaj pobede nad nedaćama i nesigurnostima na kojima počiva istorija Srbije", napisala je selektor festivala Ivana Vujić.Reditelj Bradić objšnajava da je "Kovačević želeo da u Zvezdara teatru obeleži jubilej Nušića, orginalno i kreativno, kao praznik srpske kulture onako kako to ovom velikanu i dolikuje - novim tekstom o Nušićevom životu".

Sam autor, u martu prošle godine, o ovom delu je napisao: "stotinu i pedest godina je od rođenja Nušića. Za vek i po od dana kada se veliki pisac rodio, našom zemljom, Srbijom, prošla su dva svetska rata i nekoliko balkanskih, i sve bolesti kao pratnja hordi monstruoznih armija; prošle su generacije i generacije Srba u vojničkim, izbegličkim i pecalbarskim kolonama, prošlo je svo zlo ovog sveta".

Pre predstave, u 17,30 sati u Narodnoj biblioteci biće prestavljena knjiga "Slika sveta u dramama Dušana Kovačevića" o kojoj će govoriti Aleksandra Kuzmić, autor Nebojša Romčević i Kovačević.Dela srpskog komediografa Nušića najbrojnija su na repertuaru ovogodišsnjeg festivala.

Od sedam predstava za zavanični deo festivala, četiri su dela Nušića ili su vezana uz njega: "Mister dolar", "Vlast", "Rođendan gospodina Nušića" i "Doktor Nušić".

Predstavljajući repertuar "Dana komedije" Vujićeva je potsetila da je "tokom 2014. godine, u godini proslave 150 godišnjice rođenja Nušića, ostvaren veliki broj prestava koje su nastale po tekstovima ili kao montaža različitih tekstova ovog našeg jednog od najvećihkomediografa".

Ono što je uzbudljivo i pažnje vredno je to da većina reditelja mlađe generacije i mladi reditelji i njihovi ansambli, postavlaju Nušića i njegovo delo sa pažnjom, istakla je Vujić."U većini predstava koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju, Nušić je naš savremenik. Njegova ironija i komika obogaćuje se songovima koji su pobuna protiv dehumanizovanog,kriminogenog, korumpiranog, pohlepnog društva", rekla je Vujić.

I sutra uveče, poslednjeg dana festivala, kada je reč o zvaničnom programu izvodiće se Nušić i govoriće se o Nušiću. Na repertuaru je komedija "Doktor Nušić" u režiji Kokana Mladenovića u izvođenju narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozoriša.

U Narodnoj biblioteci biće upriličena tribina "Nušić - komedija i komično u srpskoj književnsoti", govoriće dr Goran Makismović i istoričar Ninoslav Stanojlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track