(VIDEO) 50 GODINA OD IGARA BEZ GRANICA: Ovaj šou nekada je gledala cela SFRJ i Evropa!
Foto: Printskrin

Da li se sećate?

(VIDEO) 50 GODINA OD IGARA BEZ GRANICA: Ovaj šou nekada je gledala cela SFRJ i Evropa!

Pop kultura -
Ovaj zabavni program po prvi je emitovan davne 1965. godine, a u njenu su učestovale 20 država starog kontinenta

Stariji sugrađani sigurno se rado sećaju šoua pod nazivom “Igre bez granica”, koji je se održavao na tlu Evrope. Prvi put ovaj zabavni program je emitovan 1965. godine, i to pod okriljem Evropske radiodifuzne unije.

U ovom takmičenju učestovali su brojne evropske zemlje. Takmičari su bili obučeni u neobične kostime i izvršavali neobične zadatke. Ideja za šou “Igre bez granica” potekla je od nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola koji je time želeo da zbliži svoju državu i Nemačku.

Foto Printskrin
Foto Printskrin

U prvom izdanju takmičenja učestovali su Francuska, Nemačka, Belgija i Italija. Kasnije su se pridružile i ostale evropske zemlje, među kojima i SFR Jugoslavija. Naša nekadašnja država je debitovala u ovom zabavnom programu 1978. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=64Ezd0-88Nc

Bivša Juga učestovala je šest puta, ali nijednom nije osvojila takmičenje. Da podsetimo, svaka evropska država bila je domaćin jedne runde igara. Jugoslavija je bila domaćin u Vrnjačkoj Banji, kao i u Beogradu.

Foto Printskrin
Foto Printskrin

Najviše pobeda je imala Nemačka, koja je šest puta osvajala takmičenje. Na drugom mestu se nalazi Portugal (5 pobeda), a na trećoj pozicije je Ujedinjeno Kraljestvo (4 pobede).

Podsetimo se kada je nekadašnja Jugoslavija bila domaćin takmičenja “Igre bez granica” u Vrnjačkoj Banji 1990. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=Nl4BsXOsC0s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track