(VIDEO) REZULTATI STIŽU ZA 15 MINUTA: Testirajte se na HIV uz pomoć mobilnog telefona!
Foto: YT Printskrin

Napredak u borbi protiv side

(VIDEO) REZULTATI STIŽU ZA 15 MINUTA: Testirajte se na HIV uz pomoć mobilnog telefona!

Tech -
Istraživači navode da je zuzetno pouzdan i da je u rangu sa nanaprednijim testovima za HIV koji se danas koriste

U saradnji sa istraživačima sa Univerziteta Kolumbija napravljen je dodadak za smartfon pomoću kojeg može da se detektuje prisustvo virusa HIV. I to u roku od samo 15 minuta.

Navodi se da je izuzetno pouzdan i da je u rangu sa nanaprednijim testovima za HIV koji se danas koriste. Ono što je takođe fascinantno je da košta svega 34 dolara da se napravi.

Zbog mogućnosti da tako precizno i brzo "detektuje" opasni virus, istraživači se nadaju da će ovaj uređaj doprineti uspešnijoj borbi protiv side u Africi i ostalim zemljama sveta gde ova bolest uzima najveći danak.Koliko bi ovaj gedžet doneo dobrog pokazuje i činjenica da ako se kod žene detektuje HIV na vreme, i ako se sa terapijom krene odmah, šanse da se HIV prenese na fetus su manje od 1 odsto.

Dodatak za smartfon koji otkriva HIV testiran je u Ruandi gde se pokazao kao veoma dobar. Očekuje se sada samo odobrenje Svetske zdravstvene organizacije kako bi uređaj mogao da se koristi širom sveta.Sve ovo se radi u okviru velikog nastojanja da se redukuju troškovi medicinske dijagnostike, koristeći najnapredniju mobilnu tehnologiju.

Ostaje samo jedno veliko pitanje koje visi u vazduhu - da li ovaj uređaj može da dođe do svih kojima je potreban. Drugačije rečeno - da li može da se proizvede nekoliko miliona kopija? Takođe trebalo bi osigurati i bezbednost podataka koji se skupljaju na mobilnom telefonu, kako bi se kasnije skinuli sa smartfona.

Istraživači se nadaju da će ovaj projekat zaživeti i da će uspeti u masovnoj proizvodnji kako bi se zadao još jedan snažan udarac bolesti koja se još vodi kao neizlečiva.

http://www.youtube.com/watch?v=TC9XNqSgj4w

(EPK/Wired)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track