ZBOG SEKUNDE APOKALIPSA U JUNU: Nestaje struje, pada internet, kolaps u avio saobraćaju...
Foto: Profimedia

Usklađivanje vremena

ZBOG SEKUNDE APOKALIPSA U JUNU: Nestaje struje, pada internet, kolaps u avio saobraćaju...

Tech -
Kad se prestupna sekunda dodavala 2012. to je izazvalo paralizu jednog dela interneta i srušilo sistem rezervacije karata australijske aviokompanije

Globalno vreme ovog leta će biti pomereno unapred za jednu sekundu. Iako je to mali korak za satove, zadavaće globalnu glavobolju, naročito za deo čovečanstva koji upravlja velikim računarskim sistemima."Prestupna sekunda" će biti dodata poslednjem minutu 30. juna kako bi se svetsko vreme (UTC), uskladilo sa astronomskim vremenom (UT1), koje se zasniva na rotaciji Zemlje oko svoje ose, a prema međunarodnom dogovoru, razlika ne sme biti veća od 0,9 sekundi. Moguća paraliza interneta, avio kompanija

Ta korekcija, međutim, može izazvati probleme. Većina satova će bez problema preskočiti sekundu, ali neki računarski sistemi neće. Kad se prestupna sekunda dodavala 2012. to je izazvalo paralizu jednog dela interneta i srušilo sistem rezervacije karata australijske aviokompanije Qantasa.

"Neverovatno je šta sekunda može da napravi", kaže Bauh i naglašava da što više procesi zavise od integriranog vremena, to je veća mogućnost greške u kritičnom trenutku korekcije. Lančane reakcije moguće su i pri prenosu energije dalekovodima jer se kalkulacije protoka računaju u mikrosekundam,. pa se može desiti pogrešna računica, koja će aktivirati zaštitni sistem i automatski izbaciti mrežu.

Foto: AP
Foto: AP

Rezolucije u milisekundama koriste se u vazdušnom saobraćaju, transakcijama na tržištu novca i pri satelitskoj navigaciji.

"Pri takvim brzinama, razlika od jedne sekunde bi satelite pozicionirala negde sasvim drugo", objašnjava Bauh. Pre korekcije vremena svi osetljivi sistemi moraju se proveriti, kaže Fiete Vulf, portparol nemačke agencije. Prestupna sekunda uvedena je 1972. godine, a dosad ih je bilo 25. Dodaju se poslednjeg dana juna ili decembra. Osim problema usklađivanje vremena košta, a mnoge zemlje su predložile njeno ukidanje, među kojima su SAD, Francuska i Nemačka.

Pošto do korekcije u nekom trenutku mora doći, predlaže se da to bude jedan minut na svakih 100 godina.Među zemljama koje se protive napuštanju ovog sistema su Britanija, Kanada, Rusija i Kina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track