Par iz Užica obeležio 60 godina braka: Ljubav je putokaz za sreću i dugovečnost
Foto: Profimedia

Proslava

Par iz Užica obeležio 60 godina braka: Ljubav je putokaz za sreću i dugovečnost

Žena -
Starost je lepa. Treba uživati u svakom trenutku, a ja sam to uz tebe navikla, rekla je Danica Gvozdenu

Kao da je juče bilo, pamti Gvozden Dagović, Užičanin, kad je 1953. prvi put video ljubav svog života.

I ona, Danica, Banaćanka, do detalja se seća tog trenutka. Juče su se sećali tog dana jer su proslavili 60 godina srećnog braka.

"Davno je prošla mladost", zborio je Gvozden (87), listajući porodični album. "I starost je lepa. Treba uživati u svakom trenutku, a ja sam to uz tebe navikla", uzvratila je Danica (81).

"Ljubav je putokaz za sreću i dugovečnost", uglas će Dagovići.

Vraćaju film na sudbonosnu 1953. godinu. Danica, po struci konfekcijska modelarka, došla je iz rodnog Zrenjanina u Užice zbog posla u „Cveti Dabić“. U istom preduzeću radio je i Gvozden, majstor bravar.

"Bila je igranka, svirao sam bubnjeve. Opazio sam devojku, toliko lepu da sam ostavio bubnjeve i usred svirke joj prišao. Prvi pogled je presudio", priznaje Gvozden.

"Skočio je sa bine i počeo da se krevelji. Opomenula sam ga: „Mladiću, možete li pristojnije da igrate? Ako ne, ispratite me do stolice", nadovezuje se Danica.

Venčali su se 1955. "Nije se imalo para za svadbu, pa smo rešili da ljubav ozvaničimo putovanjem na Rab", priseća se.

"Ali umesto Dagović, u SUP-u su pogrešno otkucali prezime Dragović. Zbog te greške nam nisu dali istu sobu. Tu se zadesio Vlajko Brković, direktor Valjaonice bakra. On je objasnio da smo supružnici", kaže Danica.

Dvorištem se širio miris vruće proje. U rerni se krčkala sarma. Pristigla je i slavljenička torta. Za ovu priliku ona je obukla srpsku gradsku njenim rukama vezenu, a on šumadijsku nošnju.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track