SAVETI NUTRICIONISTE KOD KOJE IDU SVE ZVEZDE: Evo kako da vam koža bude sveža i lepa!
Foto: Profimedia

Obratite pažnju na ishranu

SAVETI NUTRICIONISTE KOD KOJE IDU SVE ZVEZDE: Evo kako da vam koža bude sveža i lepa!

Žena -
Antiupalna dijeta za oštećenu kožu obuhvaća unos zdravih masnoća iz avokada, ribe, semenki i orašastih plodova.

Perutanje kože, pigmentacijske mrlje, lišajevi i drugi znakovi suve kože najviše se uočavaju upravo na izmaku zime i s pojavom proletnog sunca. Dermatolozi ističu da se stanje kože pogoršava u proleće zbog dugotrajne izloženosti suvom vazduhu, grejanju, naletima vetra i umivanju vrućom vodom.

Iako genetika i godine imaju važnu ulogu u izgledu kože, postoje brojni načini da se spreči njeno isušivanje, a ten pripremi za sunce.

Za početak je potrebno obratiti pažnju na prehranu. Ono što jedemo odražava se na izgled kože, a trajno suva i oštećena koža može biti pokazatelj upale u probavnom sistemu, objasnila je nutricionista Amelija Fir, koja je pomogla dobitniku Gremi nagrade Semu Smitu da za 14 dana skine 7 kilograma.

Antiupalna dijeta za oštećenu kožu obuhvaća unos zdravih masnoća iz avokada, ribe, semenki i orašastih plodova.

Dodaci prehrani kod manjka vitamina i mineralaOd dodataka prehrani dobar je odabir B kompleks te omega 3. Proizvodi koji sadrže vitamine B2 i B3 dokazano pomažu u poboljšanju izgleda kože i kao takvi odobreni od strane EFSA (Europske agencije za sigurnost hrane).

Odbacite sapunZa čišćenje kože obavezno odaberite proizvode koji ne sadrže alkohol ni ulja, već se baziraju na prirodnim sastojcima koji neće isušiti kožu. Za čišćenje odaberite miceralnu otopinu i druge preparate na bazi prirodnih sastojaka.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Umesto krema koristite uljaOdlična zamena kremama koje imaju ograničeno upijanje u kožu su posebne mešavine ulja poput ulja argana, avokada, lešnika i badema.

Masaža podstiče regeneraciju lica

Masaža lica, ali i celog tela ubrzava cirkulaciju i podstiče kožu na regeneraciju, što će podariti sjaj suvoj koži. Nakon tuširanja i prilikom stavljanja ulja ili kreme pet do deset minuta masirajte lice kružnim pokretima, savetuju dermatolozi.

Piling treba izbegavati kod suve kožeAko je vaša koža perutava i suva, to znači da je upaljena i korišćenje pilinga za uklanjanje mrtvih ćelija samo će pogoršati njen izgled. Pričekajte da se koža malo regeneriše pre nego što isprobate nežan piling, a i tada izbegavajte pilinge s krupnim zrncima koji nisu namenjeni suvoj koži.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track