Foto: Foto: Profimedia

Kumranski zapisi

ŠOKANTNO OTKRIĆE NA PRAZNOM SVITKU: Naučnici rešili misteriju drevnih tekstova

Tech

Tehnologija koju je razvila američka svemirska agencija NASA omogućila je da se na nekim od tih odlomaka svitaka otkriju i delovi dosad nepoznatih tekstova.

DIGITALIZACIJA

Kao deo projekta digitalizacije svitaka, istraživač Oren Abelman je ispitao nekoliko desetina fragmenata i otkrio "tragove mastila na mnogima od njih, koji su golom oku izgledali prazni", navela je Uprava u saopštenju. Zanimljivo je da jedan od odlomaka nije mogao da bude pripisan nijednom poznatom rukopisu, što otvara mogućnost da pripada nekom još nepoznatom tekstu.

Drugi odlomci su identifikovani kao delovi Biblije - Ponovljeni zakon i Knjiga levitska, a jedan kao apokrifna Knjiga jubileja. Posebno interesovanje izazazvali su odlomci 147. Psalma, koji nagoveštavaju da je taj tekst originalno bio kraći.

Nove tehnologije... Ispitivanje drevnih spisafoto: Foto: Profimedia

"Svici sa Mrtvog mora" ili "Kumranski spisi" sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni izmedu 1947. i 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.Tekstovi su od velikog istorijskog i verskog značaja pošto sadrže jedine poznate preživele primerke biblijskih dokumenata.

Proučavanje drevnih spisa otkrilo nove delove biblijskog tekstafoto: Foto: Profimedia

VEZANI ZA SEKTU

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, a neki na papirusu. Ti spisi većinom datiraju između 150. pre nove ere i 70. godine nove ere. Svici se uglavnom vezuju za esene, drevnu jevrejsku sektu.

(Kurir/Foto: Profimedia)