Foto: Screenshot

NAJVEĆI ESTRADNI SKANDALI

TITO ZABRANIO ŠABANOVU MUZIKU JER JE SMATRAO KIČEM I ŠUNDOM: Pevač je pretrpeo veliku cenzuru tadašnje vlasti! Svanulo mu tek posle Brozove smrti! (FOTO)

Stars

Josip Broz Tito je posebnim dekretom iz 1972. godine zabranio emitovanje novokomponovane narodne muzike, smatrajući je kičem i šundom štetnim za omladinu, a zbog toga je ponajviše ispaštao Šaban Šaulić.

foto: Screenshot

S dolaskom u Beograd iz rodnog Šapca, u vreme kada je socijalistička Jugoslavija ekonomski bujala i napredovala na skoro svim poljima, mladi pevač brzo se izdvojio vokalnim kvalitetima. Već s prvom singl pločom "Dajte mi utehu" iz 1970. skrenuo je pažnju na sebe i postao prepoznatljiv i tražen, a naredna četiri albuma samo su dodatno učvrstila stabilnu poziciju na estradi.

To blagostanje u Šabanovoj karijeri, ipak, nije dugo potrajalo. Kada je u prodaju izašla njegova singlica "Bio sam pijanac" 1972. i postala najveći hit koji se emitovao na svim mogućim radio i TV stanicama, vlast je shvatila da će Šaulić brzo napraviti pometnju i pomeriti muzičke tokove i pravce. Videvši vrtoglavi rast njegove popularnosti među narodom, donet je specijalni dekret u kojem je Šabanova muzika zakonom zabranjena.

foto: Profimedia

"Treba se podsetiti da je septembra 1972. godine Tito uputio svoje čuveno pismo, koje je zapravo napisao Stane Dolanc, jedna od najmoćnijih i najmračnijih figura jugoslovenske istorije, što je bilo uvod u obračun sa "srpskim liberalima". U pismu se našlo mesta i za kulturu, pa je kritikovano "forsiranje kiča i šunda". To je za posledicu imalo mnoge represivne akcije u sferi kulture, od kojih je valjda najpoznatiji bio Kongres kulturne akcije, održan u Kragujevcu. Uveden je porez na šund, javno su bili spaljivani erotski časopisi Čik i Adam i Eva, čak su i krimi-romani postali nepoželjni. U programu Radio Beograda znatno je povećano emitovanje kod Srba uvek omiljenih žanrova kao što su klasična muzika, opera i tako dalje. Pošto je u pismu posebno kritikovana Televizija Beograd zbog propagiranja kiča i šunda, za izvesno vreme spuštena je rampa za svaku mogućnost da se novokomponovani narodnjaci tu pojave. Možda je najviše u negativnom smislu to uticalo na pevače poput Šabana Šaulića, koji je tada bio u zamahu karijere, a posle tog pisma nije ga više bilo na radiju i televiziji", piše u tekstu koji je objavljen pred kraj osamdesetih u listu Sabor.

foto: Dragana Udovičić

Treba napomenuti da je pomenuti dekret bio na snazi sve do smrti Josipa Broza 1980, posle čega su mediji sve više i češće mogli da krše sulude i nerazumne pritiske i cenzure. Tako je Šaban konačno mogao da se vrati na radio i TV, mada je on već postao megapopularan jer publici niko nije mogao zabraniti da voli muziku koja joj se dopada. Makar to bilo i u tajnosti.

Kurir.rs/Ivan Ercegovčević/ Foto: Printscreen