ANDREA LEKIĆ: Nagrada je deo slagalice koji mi je nedostajao
Foto: Beta

Reakcija

ANDREA LEKIĆ: Nagrada je deo slagalice koji mi je nedostajao

Ostali sportovi -
Zahvalila bih se svima koji su glasali, saigračicama iz Đera i Vardara, saigračicama iz reprezentacije i naravno mojoj porodici i prijateljima na neizmernoj podršci svih ovih godina, rekla je Lekić

Reprezentativka Srbije Andrea Lekić proglašena je za najbolju rukometašicu sveta za 2013. godinu u izboru Svetske rukometne federacije (IHF).

Fantastična Lekićeva je prošle godine igrala je u finalu Svetskog prvenstva, a sa mađarskim Đerom trijumfovala je u Ligi šampiona.

"Osećam se neverovatno i malo je reći da sam oduševljena. Biti proglašen za najbolju na svetu od strane Međunarodne rukometne federacije je najveće individualno priznanje koje se može dobiti u karijeri. Protekla godina je za mene definitivno bila fantastična i ovo priznanje je mali deo slagalice koji je nedostajao da ostane godina iz snova. Zahvalila bih se svima koji su glasali, saigračicama iz Đera i Vardara, saigračicama iz reprezentacije i naravno mojoj porodici i prijateljima na neizmernoj podršci svih ovih godina", rekla je Lekić.

Nagradu Andrei su pre početka finalnog meča na Evropskom prvenstvu u Danskoj, uručili Hasan Mustafa, predsednik IHF-a i Kim Klastrup, direktor kompanije Grundfos.

Andrea Lekić rođena je 6. septembra 1987. godine u Beogradu. Rukomet je počela da igra 2000. godine u mlađim kategorijama ORK Beograd. Karijeru je nastavila u najtrofejnijem srpskom klubu – Radničkom iz Beograda, gde je provela dve sezone (2005-2007). Sa Knjaz Milošem iz Aranđelovca osvojila je prvu šampionsku titulu u sezoni 2006/2007. To je ujedno bila i prva titula Knjaz Miloša u istoriji kluba.

Posle godinu dana u Aranđelovcu, leta 2007. godine, potpisala je ugovor sa dvostrukim šampionom Evrope, ljubljanskim Krimom. Za četiri godine u Sloveniji, osvojila je isto toliko duplih kruna sa svojim timom i tri puta igrala u četvrtfinalu Lige šampiona.

Za mađarski Đer potpisala je 2011. godine. U prvoj sezoni joj je izmakla evropska kruna u finalu sa ekipom podgoričke Budućnosti, ali je do najvećeg uspeha u klupskoj karijeri stigla maja 2013. godine, kada je mađarski šampion u finalu Lige šampiona savladao norveški Larvik. Prošlog leta se odlučila za još jedan profesionalni izazov potpisom ugovora sa makedonskim Vardarom. U prvih par meseci sezone ostvaren je plasman u Top osam Lige šampiona sa realnim šansama da se Andrea nađe i na prvom fajnal-for turniru, koji će se maja 2014. godine održati u Budimpešti.

Dres seniorske reprezentacije Srbije prvi put je obukla 2006. godine kao veliki potencijal srpskog rukometa. Iste godine učestvovala je i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Za državni tim nastupala je i na Evropskim prvenstvima u Makedoniji, Danskoj i Norveškoj, odnosno, Srbiji 2012. godine. Najveći uspeh, ostvarila je osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu decembra prošle godine.

Najbolja igračica planete u izboru Međunarodne rukometne Federacije za 2013. godinu, još jednom je bila nominovana za najbolju, dve godine ranije, kada je zauzela četvrto mesto. Izabrana je u idealnu postavu Evropskog prvenstva 2012. godine kao najbolji srednji bek.

Organizator je rukometnog kampa za rukometne polaznike “Andrea Lekić”, koji će narednog leta imati svoje drugo izdanje u Vrnjačkoj Banji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track