NESTAO U LIBIJI: Dalibor S. (39) koga su oteli džihadisti je Austrijanac srpskog porekla!
Foto: Printscreen Osterreich

KRVAVI napad IS

NESTAO U LIBIJI: Dalibor S. (39) koga su oteli džihadisti je Austrijanac srpskog porekla!

Austrija -
Dalibor je otac dvoje dece, i u petak oko podne razgovarao je telefonom sa porodicom, dva sata kasnije džihadisti su napali naftno polje Al-Gani i od tada mu se gubi trag

BEČ - U Libiji otet Austrijanac je nekadašnji podoficir, srpskog porekla, javljaju austrijski mediji. U austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova zaseda krizni štab, zbog ubistva jedanaestorice i otmice devetorice radnika preduzeća VAOS u Libiji.

Jedan od otetih, je austrijski državljanin Dalibor S. (39), srpskog porekla. VAOS je malteško-austrijsko preduzeće, sa sedištem na Malti. Kompanija je obavljala poslove na naftnim poljima po svetu. Čitavom logistikom na jednom od najvećih libijskih naftnih nalazišta, zvanom Al-Gani u centralnoj Libiji, upravljao je do prošlog petka (6. mart) Dalibor S. iz Linca (Gornja Austrija). U ekipi je bilo 80 zaposlenih iz 13 različitih nacija.

Dalibor je otac dvoje dece, i u petak oko podne je razgovarao telefonom sa familijom i rekao da je sve u redu. Dva sata kasnije džihadisti su napali naftno polje. Većina radnika koji su bili na poslu u to vreme, njih 56, uspeli su da pobegnu.

Međutim, jedanaestorica su ubijena, a još devetorica, među njima Dalibor i jedan češki državljanin, oteti su i odvedeni u nepoznatom pravcu. U austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova kažu da su radikalni islamisti došli iz obalskog grada Sirte, koji je u rukama džihadista, pripadnika terorističke "Islamske države" (IS).

Pretpostavlja se da su to učinili pripadnici iste jedinice koja je nedavno otela i nedugo potom odsekla glave dvadeset i jednom Egipćaninu, Koptima koji su takođe radili u Libiji, kažu diplomate u Beču. Po nekim, neproverenim vestima, oteti radnici VAOS-a su ubijeni ubrzo odmah posle napada u petak, ali to još nije potvrđeno niti demantovano.

Dalibor S. je čovek sa vojnim iskustvom. Bio je podoficir austrijskih oružanih snaga i pripadnik mirovnih snaga na području bivše Jugoslavije. Za razliku od Češke, koja ozbiljno razmišlja o evakuaciji svih svojih državljana iz Libije, Austrija još nije donela takvu odluku. »Ko odlazi tamo da radi, zna u šta se upušta«, kazao je bečkom Kuriru (Kurier) jedan austrijski ekspert za bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track