OTKRIVEN ORGANIZATOR ATENTATA: Austrijski lekar naručio ubistvo turskog tužioca!
Foto: Printscreen Oe24.at

RASVETLJEN ZLOČIN

OTKRIVEN ORGANIZATOR ATENTATA: Austrijski lekar naručio ubistvo turskog tužioca!

Austrija -
Erdal U. (45) austrijski lekar turskog porekla koji je nedavno uhapšen prema tvrdnjama Turske jedan je organizatora ubistva Mehmeta Selima Kiraza i vodećih oficira DHKP

BEČ - Erdal U. (45), Austrijanac turskog porekla, koji je u ponedeljak 6. aprila uhapšen u okolini Venecije gde je sa porodicom provodio uskršnje praznike, navodno je jedan od organizatora ubistva turskog državnog tužioca Mehmeta Selima Kiraza. Njega su prošle nedelje u Istambulu ubili pripadnici Revolucionarnog narodnooslobodilačkog Fronta (DHKP-C) , pišu danas austrijski mediji pozivajući se na izveštaje turskih kolega.

Prema pisanju dnevnog lista Hojte, sud u Italiji treba da odluči da li će Erdal U., inače lekar po zanimanju, u narednom periodu biti izručen Turskoj. Naime, Erdal U. je i sam nekada bio član partije Revolucionarnog narodnooslobodilačkog Fronta, a tokom 1994. i 1995. godine je navodno lično izveo više napada molotovljenim koktelima na banke u Ankari.

Prema tvrdnjama koje stižu iz Turske, Erdal U. je i danas jedan od vodećih oficira DHKP-C na teritoriji Evrope. Nakon što je pre deset godina prebegao u Austriju, Erdal U. je prvo dobio političli azil, a nakon toga i austrijsko državljanstvo. Posle više godina provedenih u Austriji, Erdal U. se sa porodicom preselio u nemačku pokrajinu Bavarsku, u kojoj je otvorio i vodio privatnu lekarsku ordinaciju.

Podsetimo, trojica pripadnika partije Revolucionarnog narodnooslobodilačkog Fronta preobučeni u advokatske uniforme upala su 31. marta u sud u Istambulu i uzela kao taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza. Posle neuspelih pregovora usledila je akcija specijalnih policijskih snaga.

Tužilac Mehmet Selim Kiraz teško je ranjen, a dva napadača su ubijena. Kiraz je posle akcije prebačen u bolnicu gde je, posle operacije, ipak preminuo od zadobijenoh povreda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja