Brisel: Istorijski sporazum, dobra vest za region i EU

Brisel: Istorijski sporazum, dobra vest za region i EU

Politika -
Herman van Rompej istakao da dogovor o predlogu teksta sporazuma predstavlja "veliko postignuće budući da su se strane posvetile zajedničkom radu ka budućnosti u Evropskoj uniji

BRISEL - Visoki zvaničnici EU pozdravili su danas postizanje "istorijskog" dogovora Beograda i Prištine i istakli da je to dobra vest kako za region, tako i za EU. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej čestitao je najpre na Tviteru dvema stranama na "proboju" koji su načinile u okviru dijaloga, a u zvaničnom saopštenju je naveo da dogovoro predlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine označava važan trenutak u odnosima dve strane, kao i u njihovim odnosima sa EU.

Rompej je istakao da dogovor o predlogu teksta sporazuma predstavlja "veliko postignuće budući da su se strane posvetile zajedničkom radu ka budućnosti u Evropskoj uniji" i potvrdio je perspektivu dve strane u okviru EU, naglašavajući da su zemlje članice za njih sastavile "ambicioznu agendu u 2013. godini". Rompej je pozvao Beograd i Prištinu da zadrže konstruktivan pristup u pogledu sprovođenja dogovora, naglašavajući da su konkretni rezultati od presudne važnosti i da "nema prečica".

"Neophodni kriterijumi, koji će omogućiti Evropskoj uniji da započne pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, moraju biti ispunjeni", ističe Rompej.

Komesar EU za proširenje Štefan File, takođe je, nakon vesti da su Beograd i Priština parafirali predlog teksta sporazuma, najpre putem svog Tviter naloga poručio da obe strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na putu ka EU.

File, koji je zatim u saopštenju tim povodom čestitao premijerima Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, istakao je da su "oba vođstva morala su da iznađu kompromise koji, po definiciji, nikada ne mogu da budu idealni za obe strane". File je naglasio da će ovakav pristup putem konsenzusa pomoći obema stranama na njihovom putu ka EU i da se sada zajedno sa visokom predstavnicom radi na finaliziranju preporuka koje će biti predstavljene Savetu za opšte poslove u Briselu u ponedeljak.

Komesar za proširenje je naglasio da je sada važno da politička vođstva i javnost obe strane u dijalogu podrže dogovor i aktivno pomognu na njegovom sprovođenju. "To je šansa koja se ne može propustiti", istakao je File.

I Eštonova je, posle obraćanja novinarima, izdala i saopštenje u kojem je čestitala premijerima Dačiću i Tačiju i ocenila da je parafiranje predloga teksta važan korak ka približavanju Evropi i da otvara put za otklon od prošlosti. "Pozdravljam postizanje istorijskog sporazuma, čestitam liderima obe strane, kao i Ketrin Ešton na izuzetnim naporima ", napisao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na Tviter nalogu.

Barozo je zatim u saopštenju naglasio da ovaj istorijski dogovor "mora brzo da se sprovede" i izrazio je uverenje da će on "utrti put da Savet donese odluke o narednim koracima na evropskom putu Srbije i Kosova", ističući da je to od presudne važnosti za stabilnost, bezbednost i prosperitet jugoistočne Evrope i cele EU. Predsednik EP Martin Šulc je takođe putem Tvitera pozdravio "dugoočekivani" dogovor, rekavši da je to "veliki korak posle dugih i intenzivnih razgovora" i da predstavlja "dobre vesti za region i EU".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track