KAZNA: Marijani Mateus godina robije?
Foto: Damir Dervisagic

Zbog udesa u centru Beograda kreatorki preti zatvor

KAZNA: Marijani Mateus godina robije?

Crna Hronika -
Marijana Mateus bi mogla da izbegne suđenje ako uplati novac u humanitarne svrhe, ali s tim mora da se složi povređena porodica, što oni ne žele

BEOGRAD - Porodica se oporavlja!- Ne želim da Marijana Mateus uplati novac u dobrovoljne svrhe i tako izbegne krivično gonjenje. Kakve posledice će onda ona snositi za to što je ugrozila život moje porodice? S njom ćemo se videti na sudu!Institut odlaganjaOvo je juče za Kurir rekao Aleksandar M. (36), vozač „juga“ na koji je u sredu u centru Beograda džipom „audi Q7“ naletela kreatorka Marijana Mateus (42). U sudaru su osim Aleksandra lakše povređeni njegov dvogodišnji sin B. M. i supruga Marija (36). Kreatorka je bez zaustavljanja prošla na znak „stop“ i udarila u „jugo“ u kojem je bila tročlana porodica, a od siline udarca auto se prevrnuo. Ukoliko se utvrdi da je kriva, kreatorka bi mogla da bude osuđena na zatvorsku kaznu do godinu dana.- Za to krivično delo predviđena je zatvorska ili novčana kazna, a sud takođe može da izrekne i meru zabrane upravljanja vozilom. Međutim, u praksi se češće primenjuje institut odlaganja. Pod posebnim okolnostima i uslovima, tužilac može da odloži krivično gonjenje ukoliko osumnjičeni ispuni određene obaveze prema oštećenima i društvu, odnosno uplati određenu novčanu sumu u humanitarne svrhe, ali s tim mora da se složi i oštećena strana - kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.Otišla u LondonVozač „juga“ Aleksandar M. kaže da želi da vidi Marijanu Mateus na sudu.- Najbitnije je da smo živi i zdravi i da niko od nas troje nije teže povređen. Ipak, ogorčen sam zbog toga što je ona izjavila da je sve vreme bila uz moju porodicu i što je rekla da je vozila 40 kilometara na sat. Da je išla tom brzinom, stala bi u mestu! Da je ljudski htela da se raspita za zdravlje mog sina, mogla je da dođe u bolnicu, niko joj to ne bi zabranio. Međutim, ona je posle uviđaja otišla u London. Eto koliko je bila zabrinuta - ogorčen je Aleksandar.On je zahvalan momku iz „Parking servisa“ koji je posle udesa prvi pritrčao u pomoć.- Hvala mu od srca što je pomogao detetu i Mariji. Ujedno bih zahvalio i drugim ljudima koji su nam se našli u nevolji - rekao je naš sagovornik.

Udarac u bok... „Jugo“ se prevrnuo na desnu stranu
Udarac u bok... „Jugo“ se prevrnuo na desnu stranu

Krivični zakonik, član 289Učesnik u saobraćaju na putevima koji se ne pridržava saobraćajnih propisa i time ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima, pa usled toga kod drugog nastupi laka telesna povreda ili prouzrokuje imovinsku štetu koja prelazi iznos od 200.000 dinara, kazniće se zatvorom do tri godine.n Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Marija išla na rendgenDete je, na sreću, dobro, preživelo je stres! Marija je i juče ceo dan bila na lekarskim pregledima. Ima problema sa okom, boli je ruka, pa je išla na rendgen - rekao je za Kurir Aleksandar M.

Odluku donosi tužilacInstitut odlaganja primenjuje se zato što na taj način nema sudskih troškova, a utiče i na vozače da ne ponove isto krivično delo. Primenjuje se ukoliko osumnjičeni nije imao alkohola u krvi ili ako nije prošao kroz crveno svetlo na semaforu. Ali odluku na kraju ipak donosi tužilac. Takođe je neophodno i da oštećeni daju svoj pristanak i da osumnjičeni iza sebe nema veliki broj saobraćajnih prekršaja ili tešku saobraćajnu nesreću - kaže Okanović.

Sedište spaslo deteDa dečak nije bio u sedištu, sigurno bi nastradao, nezavisno od toga što je džip udario u suvozačevu stranu. Dete je dobro prošlo jer je po propisima sedelo u sedištu i bilo vezano. Da je bilo u majčinom naručju, majka bi ga zgnječila, sigurno bi istegnulo vrat i ko zna šta bi sve moglo da se desi - smatra Okanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track