ZASTAREO SLUČAJ: Kenetova ćerka neće odgovarati za utaju poreza

Obustavljen postupak

ZASTAREO SLUČAJ: Kenetova ćerka neće odgovarati za utaju poreza

Crna Hronika -
Postupak protiv Angelina Savatijević (29), direktora "Beoogreva" i Radovana Pelea (35), direktora firme "Grej rok", obustavljen je 31. avgusta prošle godine

BEOGRAD - Angelina Savatijević (29), ćerka Radosava Savatijevića Keneta, bivšeg člana Upravnog odbora EPS-a optuženog za višemilionske malverzacije u Rudarskom basenu „Kolubara“, neće odgovarati za utaju poreza jer je krivični postupak koji je protiv nje vođen obustavljen u Prvom osnovnom sudu u Beogradu 31. avgusta prošle godine zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Osim protiv Savatijevićeve, koja je kao direktor bila odgovorna za zakonito poslovanje porodičnog preduzeća „Beoogrev“ d. o. o., postupak je obustavljen i protiv njenog pomagača Radovana Pelea (35), direktora preduzeća „Grej rok“ d. o. o. iz Novog Sada.U obrazloženju rešenja o obustavi krivičnog postupka piše da je krivični postupak protiv optuženih Savatijevićeve i Pelea obustavljen zbog proteklog zakonom propisanog vremena za zastarevanje dela.

„Dana 31. 8. 2012. godine nastupila je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za krivično delo poreske utaje iz člana 229 stav 1 KZ RS, koje je okrivljenima stavljeno na teret“, piše u rešenju Prvog osnovnog suda."Od dana kada je postojala sumnja da su Kenetova ćerka i njen pomagač izvršili krivično delo poreske utaje do dana obustave postupka proteklo je tačno šest godina. To je dva puta više od propisane kazne iz krivičnog dela koje je njima stavljeno na teret. Prema našem zakonu o krivičnom postupku, stvoreni su svi formalni uslovi da se taj predmet arhivira bez presude. Zato treba postaviti pitanje odgovornosti onih koji su vešto odugovlačili postupak", navodi izvor iz MUP koji je detaljno upoznat sa ovim slučajem.

U optužnom predlogu koji je 4. septembra 2008. godine tadašnje Četvrto opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podiglo protiv Angeline Savatijević i Radovana Pelea zbog krivičnog dela poreske utaje, odnosno pomaganja u poreskoj utaji. Prema navodima tužioca, Savatijevićeva, u nameri da potpuno izbegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, u periodu od 31. 7. 2006. do 31. 8. 2006. godine kao direktor preduzeća „Beoogrev“ nije prijavljivala istinite podatke, čime je izbegla plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 825.934,73 dinara.

Ona je, kako tvrdi tužilaštvo, u poslovnim knjigama firme „Beoogrev“ lažno prikazala pružanje usluga od preduzeća „Grey rock“ iz Novog Sada i neosnovano iskoristila 358.375 dinara kao prethodni porez, suprotno Zakonu o PDV-u, da bi potom za fiktivne usluge izvršila uplatu 2.350.000 dinara.

Tužilac dalje navodi da je ovu sumu drugoptuženi Radovan Pele, direktor firme “Grey rock”, podigao sa računa i vratio Angelini, koja je novac „koristila za lične potrebe“ i pritom izbegla plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 467.460,15 dinara.

Gotovinu sa računa svoje firme koju je predao Savatijevićevoj drugooptuženi je navodno podigao za „otkup poljoprivrednih proizvoda“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track