DUGUJE BANCI ZA KREDIT: Legiji sud pleni kuću

Aktivirana menica

DUGUJE BANCI ZA KREDIT: Legiji sud pleni kuću

Crna Hronika -
Prvi osnovni sud u Beogradu naredio je da se aktivira menica koja je data kao garancija za otplatu kredita od 22. marta 1999, koji je Milorad Ulemek uzeo od Komercijalne banke. Pošto novac nije vratio, zatražena je prinudna naplata duga, navodi izvor iz suda

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija (45), bivši komandant rasformiranih „crvenih beretki“, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, duguje Komercijalnoj banci 684.532 dinara na ime kredita koji je uzeo još 1999. godine, pa je sud naredio da mu se zapleni imovina.Kako se saznaje, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije pozajmio je pre 14 godina od Komercijalne banke 800.000 dinara, od kojih je vratio svega 115.468 dinara.

"Prvi osnovni sud u Beogradu naredio je da se aktivira menica koja je data kao garancija za otplatu kredita od 22. marta 1999, koji je Milorad Ulemek uzeo od Komercijalne banke. Pošto novac nije vratio, zatražena je prinudna naplata duga. Od Ulemeka je traženo da se izjasni koje nepokretnosti poseduje, odnosno da dostavi izjavu o imovini, ali je on odbio da to učini, pa će sud službenim putem da zatraži podatke o njegovoj nepokretnoj imovini", kaže izvor iz suda.Legijin advokat Aleksandar Kovačević izjavio je da je ovaj kredit Ulemek uzeo da bi adaptirao kuću u Ilije Stojadinovića 87, na Ceraku, koja mu je oduzeta."Moj klijent je taj kredit uzeo za renoviranje kuće koju je dobio od države. Kuću je kupio polovinom septembra 1998, a kredit je uzeo nekoliko meseci kasnije. Kredit je uzeo regularno, a tada je banci dao potvrdu da je zaposlen u MUP-u Srbije i sve druge dokumente. Pošto mu je ta kuća oduzeta, on nema drugu imovinu, niti ima novca da vrati kredit", navodi Legijin advokat.Sagovornik iz suda navodi da je tačno da je Ulemek odbio da se izjasni o imovnom stanju, „jer smatra da ta izjava ne bi bila validna pošto ne bi bila overena u sudu“.Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije trajno je oduzeta vila sa lokalom i garažom na Ceraku u Beogradu od 178 kvadrata, jer je sud utvrdio da je stečena kriminalom.

Legiji je trajno oduzeta lamela C pošto je utvrđeno da kupio nelegalno stečenim novcem. Iako je Ulemek tvrdio da je sporni deo kuće kupio na kredit preko Službe državne bezbednosti još 1998, sud je ocenio da on sa platom od 500 maraka nije mogao da zaradi 374.000 maraka, koliko je platio za spornu vilu. U tom delu vile sada se nalazi vrtić za decu sa posebnim potrebama „Dečji klub“.

Drugi deo kuće od 148 kvadrata pripada njegovog supruzi Aleksandri Ivanović, dok u trećoj lameli živi njena tetka sa porodicom. Kako su mediji ranije pisali, tetka Legijine žene, V. L., kupila je 2004. godine stan u prizemlju kuće istovremeno kada je i Aleksandra sa firmom „Stankom“ sklopila ugovor o kupovini lamele B (srednji deo vile).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track