ODBAČEN KARADŽIĆEV ZAHTEV: Nema istrage protiv Karle del Ponte!
Foto: Printskirn Youtube

Spisak nije bio pod pečatom Tribunala

ODBAČEN KARADŽIĆEV ZAHTEV: Nema istrage protiv Karle del Ponte!

Crna Hronika -
Tužilac Alan Tiger naglasio je da je bez osnova Karadžićeva tvrdnja da je američkim diplomatama dala poverljivu listu svedoka i da nema dokaza da je Karla del Ponte kriva za nepoštovanje suda

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala odbacilo je danas kao "neosnovanu" tvrdnju Radovana Karadžića da je bivša glavna tužiteljka Karla Del Ponte odgovorna za nepoštovanje suda.

Bivši predsednik Republike Srpske, kome Tribunal sudi po optužnici za genocid u BiH, tvrdi da je Del Ponteova 2004. američkim diplomatama prenela sadržaj poverljivog spiska svedoka koji je optuženi Slobodan Milošević podneo sudu i time prekršila pravila suda.

Karadžić je, krajem septembra, zatražio da predsednik Tribunala Teodor Meron formira posebno sudsko veće koje bi ispitalo da li ima osnova za otvaranje istrage protiv Del Ponteove zbog navodnog nepoštovanja suda.

Samo tri dana kasnije, sudija Meron je taj zahtev usvojio i formirao posebno veće sa zadatkom da ispita da li je neophodno postaviti tužioca koji bi istražio da li je Del Ponteova odgovorna za nepoštovanje suda.

U današnjem podnesku, tužilac Alan Tiger, međutim, naglasio je da je bez osnova Karadžićeva tvrdnja da je Del Ponteova - u susretu s američkim diplomatama koji su oni opisali u depeši, kasnije objavljenoj na Vikiliksu - obelodanila poverljive informacije protivno odluci Tribunala, te da, stoga, nema dokaza da je ona kriva za nepoštovanje suda.

"Depeša ne otkriva da je Del Ponte prekršila bilo koji nalog raspravnog veća", naglašava tužilaštvo, zato što je spisak svedoka, kao poverljiv dokument, podneo sam Milošević, što znači da nije bio pod pečatom Tribunala.

Karadžić je, u zahtevu za otvaranje istrage, citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada SAD u Hagu, 16. aprila 2004, uputila Stejt departmentu.

U depeši piše da je Del Ponte, istog dana, američkim diplomatama prenela ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane, koju je bivši predsednik Srbije i SRJ, tri dana ranije, sudu podneo kao poverljivi dokument.

"Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt, bivši ministar odbrane Vilijam Koen, ambasador Kristofer Hil, general Vesli Klark i bivši ambasador Ričard Holbruk ", piše u depeši, koju citira Karadžićeva odbrana.

Tužilac Tiger, međutim, podseća da je, u uvodnoj reči na suđenju 2002, sam Milošević, koji se branio sam, poimence najavio da će većinu tih američkih zvaničnika pozvati da svedoče.

Zastupnik optužbe, u današnjem podnesku, podvukao je i da je Karadžić, koji se takođe brani sam, u sudnici obelodanjivao ko će svedočiti u njegovu odbranu, iako je spisak svedoka uvek podnosio kao poverljivi dokument. Tužilaštvo ocenjuje da nije opravdano pokretanje istrage protiv Del Ponteove.

Ukoliko posebno veće suda utvrdi suprotno, onda bi moralo pokrenuti istragu i protiv Karadžića koji je poverljivi dokument sa suđenja Miloševiću citirao u svom zahtevu za istragu protiv bivše glavne tužiteljke, zaključio je tužilac Tiger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track