Kosovska Mitrovica: Albanci kamenovali obezbeđenje i bivšu zgradu opštine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kosovska Mitrovica: Albanci kamenovali obezbeđenje i bivšu zgradu opštine

Crna Hronika -
Ovaj incident predstavlja grubi pritisak na srpski narod da odustane od izlaska na predstojeće lokalne izbore i da na taj način dozvoli da neko drugi odlučuje o njihovoj sudbini i sudbini njihove dece, saopšteno je iz Kancelarije

KOSOVSKA MITROVICA - U Kolašinskoj ulici u severnoj Kosovskoj Mitrovici, sinoć oko 22 sata, Albanaci koji su došli iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice kamenovani su obezbeđenje i bivšu zgrada Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Napadači su nakon incidenta, navodi se u saopštenju, pobegli u južni deo Mitrovice, povređenih nije bilo, a na zgradi je pričinjena manja materijalna šteta.

Oštro osuđujući ovaj incident, Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da nadležni organi pronađu počinioce ovog napada i privedu ih pravdi.

"Poslednjih nedelja, napadi na Srbe i na srpsku imovinu u Pokrajini su postali gotovo svakodnevna pojava. I ovaj incident, kao i svi prethodni, predstavlja grubi pritisak na srpski narod na Kosovu i Metohiji da odustane od izlaska na predstojeće lokalne izbore i da na taj način dozvoli da neko drugi odlučuje o njihovoj sudbini i sudbini njihove dece", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je nadu da pritisci, koji su sve učestaliji poslednjih dana, neće pokolebati Srbe na Kosovu i Metohiji, već ih učvrstiti u uverenju da treba da izađu na novembarske izbore i izaberu svoje rukovodstvo koje će im omogućiti miran i bezbedan život u Pokrajini.

"Za normalizaciju života svih žitelja Kosova i Metohije se, bez obzira na naciju i veru, između ostalog, Vlada Srbije zalagala vodeći pregovore u Briselu", kaže se u saopštenju.

Najnoviji incident osudila je i Građanska inicijativa Srpska i pozvala "međunarodnu zajednicu i sve nadležne da obezbede mir, sigurnost i suživot svim građanima na Kosovu i Metohiji".

"Moramo stvoriti sistem kako bi se ubuće zaštitili od ovakvih incidenata. Pravi primer je Zajednica srpskih opština čije je formiranje najavljeno nakon izbora 3. novembra", ocenila je "Srpska" u saopštenju, ističući da će se ta lista potpuno posvetiti stvaranju uslova za formiranje te zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track