AFLATOKSIN: Ješić saslušan u policiji
Foto: Dado Djilas

Istraga

AFLATOKSIN: Ješić saslušan u policiji

Crna Hronika -
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je saslušan zbog krivičnog dela uznemiravanja javnosti objavljivanjem rezultata mleka pre osam meseci

BEOGRAD - U istrazi slučaja "Aflatoksin" policija je jutros saslušala pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gorana Ješića.Ješić je ranije danas na svom Tviter profilu napisao da ga policajci saslušavaju u vezi sa prijavom nekadašnjeg ministra poljoprivrede Gorana Kneževića "zbog krivičnog dela uznemiravanja javnosti objavljivanjem rezultata mleka pre osam meseci".

Krvična prijava povodom koje je novosadska policija istragu zaključila u julu, na zahtev tužilaštva ponovo je pokrenula novu istragu pre 20 dana, a Ješić se tereti za uznemiravanje javnosti, nanošenje štete mlekarskoj industriji i građanima Srbije, kao i Ministarstvu poljoprivrede.

Ješić je na konferenciji za novinare kazao da po zakonu Pokrajina imala pravo da vrši kontrolu i objavi informacije o bezbednosti hrane, i dodao da resorni pokrajinski sekretarijat i danas radi te provere u sklopu određenih programa za unapređenje kvaliteta mleka, o kojem je obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede.

On je kazao da krivične prijave koje je podneo protiv Ministarstva zbog stavljanja u promet namirnica koje ne odgovaraju kvalitetu i za uzimanje i davanje mita, "nikad nisu videle svetlost dana", a da njega "povezuju sa kriminalom i ponovo pokreću istrage". Ješić je novinarima pokazao i dokument Republičke direkcije za robne rezerve u kojem je objavila "javni poziv za pozajmicu merkantilnog kukuruza sa prisustvom aflatoksina" u julu ove godine, što po njegovim rečima dokazuje da je Ministrastvo sve vreme "lažno negiralo prisustvo aflatkosina u mleku". Ješić je naveo da je sve rezultate analiza prvo dostavljao Ministarstvu poljoprivrede i ministru Kneževiću, odgovarajući na Kneževićeve optužbe iz marta da su "odgovorni oni koji ga na vreme nisu upozorili i preduzeli preventivne mere".

Ješić je dodao da je jedini koji je suspendovan je bivši načelnik odeljenja za vetrinarsko javno zdravlje Slobodan Šibalić, koji u septembru vraćen na poziciju direktora Uprave za veterinu.

"Ista vlada ga je suspendovala i vratila na funkciju, a on je suspendovan u martu zato što je opstruirao reviziju u svom ministarstvu, a bio je lično zadužen za kontrolu mleka", kazao je Ješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track