KO JE ODGOVORAN ZA POLICAJCA OTMIČARA: Svi Dejanovi šefovi treba da idu na sud!

Kurir istražuje: Zašto se nije preventivno delovalo prema Markoviću

KO JE ODGOVORAN ZA POLICAJCA OTMIČARA: Svi Dejanovi šefovi treba da idu na sud!

Crna Hronika -
Starešina u MUP mora da primeti da radnik ima oscilacije u ponašanju i da ga uputi na vanredni psihološki pregled, posle kojeg bi bilo moguće i oduzeti mu oružje

BEOGRAD - Neko mora biti kažnjen.Starešine policajca Dejana Markovića (30) iz Loznice, koji je u ponedeljak pretukao i pokušao da ubije nevenčanu suprugu Branku Krasavac (37), posle čega se zabarikadirao u porodičnu kuću i na kraju ubio pre upada pripadnika SAJ, odgovorne su za ovu tragediju jer nisu preventivno delovale, smatraju stručnjaci!Marko Nicović, nekadašnji šef beogradske policije, kaže za Kurir da starešina u MUP mora stalno da kontroliše ponašanje svojih zaposlenih, da uoči ako nešto s njima nije u redu i da spreči bilo kakvo ponašanje koje može da ugrozi tuđu bezbednost!Dvostruka odgovornost- Komandanti i starešine policijskih jedinica snose dvostruku odgovornost! Oni odgovaraju i za bezbednost građana i za međuljudske odnose u jedinici. Kvalitetan starešina mora da primeti da njegov radnik ima oscilacije u ponašanju i da ga uputi na vanredni psihološki pregled. Ako psiholog utvrdi da nije sposoban da obavlja svoj posao, oduzima mu se oružje i traži mu se drugo radno mesto, na kojem neće ugrožavati bezbednost - objašnjava Nicović. On dodaje da je prebacivanje s jednog radnog mesta na drugo uticalo na pogoršanje njegovog psihičkog stanja.- Premeštanje policajca na niži položaj, naročito ako je on u lošem psihičkom stanju, ne rešava njegov problem, samo ga pogoršava. Policajac se tada oseća odbačenim i nepoželjnim. On postaje hodajuća tempirana bomba, što je bio slučaj i s Markovićem - kaže Nicović.Nicović naglašava da bi sve starešine Dejana Markovića trebalo da odgovaraju!- Pošto se desila tragedija, oni bi morali da preuzmu odgovornost i da idu na sud, a kada se bude utvrdio stepen njihove krivice, morali bi da budu kažnjeni - kaže Nicović.Slično mišljenje ima i kriminolog Zlatko Nikolić, koji objašnjava da je tragedija koju je policajac Marković izazvao mogla da se spreči drugačijim postupcima i odlukama svih njegovih nadređenih.Mogao u penziju- Kada je prvi starešina primetio da je Dejan labilna ličnost, trebalo je da ga u dogovoru s psiholozima prebaci da radi na neki šalter u MUP ili da ga pošalje u penziju - kaže Nikolić.Dragan Žebeljan iz Sindikata srpske policije kaže da Marković nije bio upućivan na ciljane preglede kod psihologa!- Nigde u MUP nije zavedeno da je Dejan išao kod psihologa. Starešina je morao da ga pošalje, to je njegova moralna odgovornost, a onda i da reaguje na osnovu rezultata pregleda - kaže Žebeljan.

Nicović: Premeštanje na niži položaj samo pogoršava problem
Nicović: Premeštanje na niži položaj samo pogoršava problem

MUP nije odgovorio na ova pitanja1.Da li su starešine slale Markovića kod psihologa na preglede i zbog čega?2.Kakve su bile procene psihologa?3.Da li je Branka Krasavac prijavljivala policiji nevenčanog supruga Dejana Markovića zbog nasilja?4.Da li će neko od starešina odgovarati za propuste?5.Ko su sve bile Dejanove starešine u MUP Srbije?6.Da li je Marković ranije pravio incidente u službi?7.Da li je Marković, na osnovu procena stručnjaka, bio u stanju da radi u policiji i nosi službeni pištolj?8.Otkad je Marković zaposlen u policiji i na kojim je sve poslovima radio?

Svi ispadi Dejana Markovića- pijan izazvao udes- bušio gume na kolima svojoj nevenčanoj ženi Branki- isekao kablove za struju na kući svoje žene- ženi isekao kablove za telefon- uznemiravao telefonom i pratio svoju ženu- nedozvoljeno vozio automobil s nemačkim tablicama- tukao i maltretirao bivšu devojku

Vozio pijan i bežao od patroleMarković je bio pravosnažno osuđen u Loznici zbog izazivanja udesa 2011. On je tada vozio s 1,9 promila alkohola u krvi i neprilagođenom brzinom, a dobio je uslovnu kaznu, rekao je za Kurir Vladeta Petrović, advokat koji je branio Markovića. On kaže da je policajca branio i u postupku koji se vodio protiv Markovića jer je vozio auto s nemačkim tablicama.- Policija je kod Rume pokušala da ga zaustavi, ali on je pobegao i kasnije sleteo s puta. Kažnjen je sa 120.000 dinara - kaže Petrović.Roditelji Branke Krasavac, nevenčane Dejanove supruge, kažu da ga je ona više puta prijavljivala policiji, a poslednji put je to bilo u septembru.- Policija je tada saslušala i Dejana i Branku. Branka je tvrdila da joj on šalje preteće poruke i da joj je probušio gume na kolima, a on je govorio da ona laže i da mu sve namerno namešta. Tužilaštvo u Loznici je smatralo da nema mesta za krivično gonjenje - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track