DONETA ODLUKA: Desničar Ilja Gorjačov biće izručen Rusiji!
Foto: Printscreen

potpisan ukaz

DONETA ODLUKA: Desničar Ilja Gorjačov biće izručen Rusiji!

Crna Hronika -
Odluka je prosleđena Interpolu, dok datum izručenja neće biti saopšten iz bezbednosnih razloga

BEOGRAD - Ministarstvo pravde i državne uprave donelo je konačnu odluku da se vođa ruske desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilija Gorjačev izruči Ruskoj Federaciji.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković je u sredu potpisao ukaz, a odluka je dana prosleđena Interpolu, dok datum izručenja neće biti saopšten iz bezbednosnih razloga. Prethodno je u septembru Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno odobrio izručenje Gorjačeva pošto je potvrdio rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje.

Rusija je uputila Srbiji zahtev za ekstradiciju Gorjačeva radi vođenja krivičnog postupka po optužnici podignutoj 29. marta 2013. godine zbog krivičnih dela organizacija ekstremisticke zajednice, razbojništvo, ubistvo i nelegalna kupovina, prenos, prodaja, skladištenje, transport ili nošenje oružja, njegovih glavnih delova, municije, eksploziva i eksplozivnih naprava.

Gorjačev je uhapšen u Beogradu 9. maja na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Ruska Federacija.

Njegova odbrana tvrdi da su optužbe protiv njihovog klijenta u Rusiji iskontruisane iz političkih razloga i zasnivaju se, kako kažu, samo na tvrdnjama jednog osuđenika na doživotnu robiju "kojem je specijalnim merama iznuđen iskaz".

Gorjačev je od 24. januara 2011. registrovan kao stalni dopisnik pojedinih ruskih medija u Srbiji. Po nalaženju Apelacionog suda iz spisa predmeta proizlazi da su ispunjene pretpostavke za izručenje Gorjačeva jer on nije državljanin Srbije, već Ruske Federacije.

Krivična dela povodom kojih se zahteva izručenje nisu izvršena na teritoriji Srbije, odnosno na mestu koje je izjednačeno sa njenom teritorijom, kao ni protiv Republike Srbije ili njenog državljanina, a činjenica je da su dela povodom kojih se zahteva izručenje okrivljenog i po Krivičnom zakoniku Rusije, i po zakonu Republike Srbije, propisana kao krivicna dela.

Pored toga, prvostepeni sud je prilikom donošenja odluke pravilno imao u vidu da i po zakonu Srbije nije nastupila zastarelost krivicnog gonjenja, odnosno da nije nastupila zastarelost krivicnog gonjenja prema zakonu države molilje – zakonu Ruske Federacije.

Krivična dela zbog kojih se traži izručenje nisu obuhvaćena amnestijom, niti je zbog istih od strane domaćeg suda okrivljeni osuđen, odnosno pravnosnažno oslobođen, a u Srbiji zbog navedenih krivičnih dela nije pokrenut postupak protiv Gorjačeva.

Sud napominje da je Rusija dala garancije da smrtna kazna, koja je propisana za krivicno delo ubistvo povodom kojeg se zahteva izrucenje Gorjačeva neće biti izrečena, odnosno izvršena prema nad njim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track