HRVATSKO TUŽILAŠTVO: Podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca!

Osumnjičen za likvidacije 1945

HRVATSKO TUŽILAŠTVO: Podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca!

Crna Hronika -
Boljkovčev advokat Ante Nobilo izjavio je novinarima da potvrđivanje optužnice znači da će uskoro početi suđenje i ponovio da protiv njegovog klijenta nema nikakvih dokaza

ZAGREB - Optužno veće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo optužnicu protiv prvog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske i bivšeg šefa Ozne u Karlovcu Josipa Boljkovca.

Optužnica ga tereti da je od 7. maja do sredine juna 1945. godine u Dugoj Resi, kao šef komisije Odeljenja zaštite naroda (OZNA) za grad i Kotar Karlovac, naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese pod optužbom da su sarđivali s ustaškim vlastima.

Njegov advokat Ante Nobilo izjavio je novinarima da potvrđivanje optužnice znači da će uskoro početi suđenje i ponovio da protiv njegovog klijenta nema nikakvih dokaza. Prema njegovim rečima, Boljkovac želi da sarađuje, jer je borac i želi da kaže istinu.

Boljkovac je u sud došao u invalidskim kolicima.

Mesec dana uoči parlamentarnih izbora krajem 2011, policija je uhapsila Josipa Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945.

U javnosti se njegovo hapšenje tumačilo kao deo predizborne kampanje Hrvatske demokratske zajednice koja je tada bila ozbiljno pogođena brojnim aferama poput sudskih postupaka protiv njenog nekadašnjeg čelnika i premijera Ive Sanadera.

Boljkovac je javno podržao tada opozicionu, a danas vladajuću koaliciju levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom.

Posle njegovog hapšenja, policija je potvrdila da se protiv Boljkovca već dugo vodi istraga kao i protiv tadašnjeg člana OZNE Josipa Manolića i partizanskog komandanta Rade Bulata.

Boljkovac je više puta u medijima odbacio optužbe, navodeći da se istragom protiv njega želi skrenuti pažnja sa važnijih tema u zemlji.

Optužnica je podignuta sredinom septembra ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track