KRAĐA SEZANOVE SLIKE: Šokirani smo nameštenom optužnicom!

Optuženi na suđenju u Specijalnom sudu

KRAĐA SEZANOVE SLIKE: Šokirani smo nameštenom optužnicom!

Crna Hronika -
Od četvorice okrivljenih koje optužnica tereti za učestovanje u kriminalnoj grupi koja je u periodu od 2008. do 2011. godine krala umetnička dela velike vrednosti iz galerija evropskih zemalja, a onda ih prenosila u Srbiju krivicu je priznao jedino Draško Mladenović

BEOGRAD - Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević, koji su optuženi za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" iz ciriškog muzeja 2008. godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu danas su negirali navode iz precizirane optužnice, označavajući ih kao "šokantne", "nameštene" i "nedokazane".

Njihovo izjašnjavanje na optužnicu, međutim, nije u skladu sa nalazom saslušanog veštaka, koji je svedočio da su na novčanicama koje su optuženi dobili nakon prodaje ukradene slike pronađeni DNK tragovi Pekovića i Nedeljkovskog.

Od četvorice okrivljenih koje optužnica tereti za učestovanje u kriminalnoj grupi koja je u periodu od 2008. do 2011. godine krala umetnička dela velike vrednosti iz galerija evropskih zemalja, a onda ih prenosila u Srbiju, pa samostalno ili uz posredovanje drugih od vlasnika umetnina tražila otkup ili ih nudila na prodaju, krivicu je priznao jedino Draško Mladenović.

On je na današnjem ročištu rekao da je u to vreme bio heroinski zavisnik, koji bez nekoliko grama te droge dnevno, kako je kazao, nije mogao da funkcioniše, kao i da je, bez obzira na takvo stanje, bio svestan da čini krivično delo i to i hteo.

Za razliku od njega, Bobe Nedeljkovski porekao je svoju pripadnost bilo kakvoj kriminalnoj grupi, ističući da "od svog rođenja nikad nije kupovao niti prodavao ukradene slike".

- Ja u svojoj kući nemam nijednu sliku na zidu. Zašto? Jer mene to ne zanima.Goran Milačić je meni to prikazao kao da činimo dobro delo, pošto mi je rekao da sliku vraćamo vlasniku za nagradu i ja sam hteo da pomognem. Sa Goranom Radivojevićem sam kontaktirao, ali on nije imao pojma o tome šta ja radim, ispričao je Nedeljkovski.

Svoju povezanost sa Pekovićem Nedeljkovski je komentarisao isključivo u kontekstu novca koji je Pekoviću pozajmio, jer mu je, kako je ovaj i sam rekao "mnogo trebao".

Umetničke slike ukradene iz muzeja u Cirihu procenjene su na 180 miliona franaka, od čega je samo Sezanovo delo vredno sto miliona franaka.

Pored ove, optuženi su u Srbiju prebacili još jednu sliku - „Grof Lepik i njegove ćerke“ Edgara Degaa, dok su druge dve - "Makovi blizu Veteula", Kloda Monea i "Grana kestena u cvatu" Vinsenta Van Goga vraćene neposredno posle krađe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track