POBUNA JSO: Čedomir Jovanović nije se pojavio na suđenju!

Specijalni sud

POBUNA JSO: Čedomir Jovanović nije se pojavio na suđenju!

Crna Hronika -
Prema rečima predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića, Jovanović nije izneo konkrente razloge današnjeg nedolaska, dodavši da će te razloge bliže obrazložiti prilikom sledećeg pojavljivanja pred sudom

BEOGRAD – Izostankom lidera Liberalnodemokratske partije Čedomira Jovanovića i uvidom u pisanu dokumentaciju predmeta danas je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije optuženih za oružanu pobunu 2001.

Jovanović, koji je u vreme spornog događaja bio visoki funkcionervladajuće koalicije DOS, i koji je do sada tri puta svedočio u ovom postupku, nije se danas pojavio u Specijalnom sudu.

Prema rečima predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića, Jovanović nije izneo konkrente razloge današnjeg nedolaska, dodavši da će te razloge bliže obrazložiti prilikom sledećeg pojavljivanja pred sudom.

Vučinić je dodao i da je za 1. novembar planirano da svedoči zamenik tadašnjeg resora Državne bezbednosti Zoran Mijatović.Jovanović je tokom tri dana svedočenja na suđenju odgovarao je napitanja tužilaštva, suda, optuženih i njihovih advokata.

Lider LDP je u svedočenju tvrdio da je pobuna JSO bila politički motivisana kako bi se ponizio tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić i njegova vlada, kao i da su njeni pripadnici izašli na ulice u koordinaciji sa Vojislavom Koštunicom.

Prema Jovanovićevim rečima, pobuna JSO bila je uvod u destabilizacijudržave koja je, kako je istakao, dovela do Đinđićevog ubistva. Na optuženičkoj klupi su bivši komandanti JSO Milorad Ulemek,Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji su dovedeni izpožarevačkog zatvora u kojem izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Đinđića.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković u Specijalni sud došli susa slobode, jer su krajem novembra prošle godine pušteni iz pritvora. Optuženi se terete da su počinili krivično delo oružana pobuna iztada važećeg Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve da se prekine sa pobunom koje su joj uputili načelnik resora, ministarunutrašnjih poslova i premijer Đinđić.

Istovremeno, operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put, prvi put auto-put Novi Sad-Subotica. 10. novembra u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra kod Centra Sava u Beogradu.

Kako se navodi u optužnici na taj način je vrlo jasno iskazan aspremnost JSO za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeniultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem JSO neposredno su bili ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track