KOVAČ: Karadžić nije znao za streljanja u Srebrenici!

Haški tribunal

KOVAČ: Karadžić nije znao za streljanja u Srebrenici!

Crna Hronika -
MIvši Karidžićev šef policije tvrdi da, tokom više sastanaka koje je sa Karadžićem imao između 9. do 20. jula 1995, pre i posle zauzimanja Srebrenice, od lidera bosanskih Srba nije čuo da bi muslimanske muškarce trebalo pobiti, niti da su streljanja bila u toku ili već okončana

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač izjavio je da Karadžić, u julu 1995, nije znao ništa o streljanju zarobljenih Muslimana iz Srebrenice.

"Ubeđen sam da Karadžić nije imao pojma da će zarobljenici biti streljani", naglasio je Kovač u pisanoj izjavi, koju je Karadžić, koji se brani sam, priložio kao dokaz.

Kovač je posvedočio da, tokom više sastanaka koje je sa Karadžićem imao između 9. do 20. jula 1995, pre i posle zauzimanja Srebrenice, od lidera bosanskih Srba nije čuo da bi muslimanske muškarce trebalo pobiti, niti da su streljanja bila u toku ili već okončana.

O ubistvima zarobljenika, Kovač, kako je izjavio, nije video nijedan zvaničan izveštaj. Svedok je, međutim, potvrdio da ga je zamenik komandanta specijalne policijske brigade Ljubomir Borovčanin, 14. jula 1995, izvestio da je, dan ranije, "ubijen jedan broj zarobljenika" u skladištu zemljoradničke zadruge u selu Kravica kod Bratunca.

Kako mu je Borovčanin preneo, jedan od zarobljenih Muslimana prethodno je oteo pušku stražaru i jednog policajca ubio, a drugog ranio. O tom događaju, Kovač nije razgovarao s Karadžićem.

U izjavu o odbranu Karadžića, Kovač je zločin u Srebrenici nazvao "najgorim što se moglo desiti srpskom narodu", a njegove počinioce "najvećim neprijateljem Srba".

Karadžićevog svedoka sutra će unakrsno ispitivati tužilac Džulijan Nikols. U prvom delu današnjeg zasedanja, zastupnica optužbe Melisa Pak unakrsno je ispitivala generala VRS Milenka Živanovića, koji je, kao komandant Drinskog korpusa VRS, vodio ofanzivu na Srebrenicu u julu 1995.

Tužiteljka je svedoku predočila Karadžićevu Direktivu broj sedam kojom je, u martu 1995, naložio VRS da u Srebrenici stvori "nepodnošljive uslove potpune nesigurnosti bez nade u dalji opstanak i život stanovništva".

General Živanović protumačio je da se "tu govori o porazu muslimanskih snaga, a ne muslimanskog naroda", tvrdeći da ta direktiva nikada nije bila primenjena. Pošto mu je zastupnica optužbe pokazala da je, u naređenju Drinskom korpusu, on sam naveo isti zadatak, Živanović je uzvratio: "Da, tako je. Šta tu ima loše?" Živanović nije negirao da mu je komandant VRS Ratko Mladić, početkom marta 1995, kao zadatak dao da "onemogući život" u enklavi, ali je tvrdio da to ne bi trebalo "bukvalno shvatiti".

"Ja bih onda zabranio ulazak konvoja u Srebrenicu...Otvorili bismo vatru...Da smo bukvalno shvatili "onemogućite život", onda bi taj život bio onemogućen", kazao je Živanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track