Hrvatsko narko-tržište: U Splitu do heroina za 27, a u Zadru do kokaina za 48 minuta!

Istraživanje o upotrebi narkotika

Hrvatsko narko-tržište: U Splitu do heroina za 27, a u Zadru do kokaina za 48 minuta!

Crna Hronika -
Po učestalosti prodaje sledi heroin, amfetamini, kokain, opioidni lekovi, tablete, ekstazi i nove sintetičke droge, a po brzini nabavke prednjače Pula, Split, Zadar i Varaždin

SPLIT - Na splitskim ulicama najbrže se u Dalmaciji dolazi do heroina, za samo 27 minuta, dok se do kokaina brže dolazi u Zadru gde se može kupiti za 48 minuta, isto kao i u Zagrebu, rezultati su istraživanja stručnjaka za droge Slavka Sakomana o dostupnosti i kvalitetu opojnih sredstava u Hrvatskoj.

Do amfetamina se podjednako brzo dolazi u Zadru i Splitu, za svega 32 minute, dok Zagreb prednjači po brzini nabave marihuane koja se može kupiti za 33 minuta, prenosi "Slobodna Dalmacija" saznanja profesora Univerziteta u Zagrebu do kojih je došao analizom hrvatskog narko-tržišta.

"U desetak centara za vanbolničko lečenje zavisnika anketirano je 200 uživalaca droge koji sebe procenjuju kao osobe upućene u događaje na uličnoj narkosceni", naveo je Sakoman i precizirao da je tromesečno istraživanje (od januara do marta) srovedeno u sedam gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu i Puli.

Osim brzine dostupnosti droga, istraživanjem je utvrđena i njihova prisutnost na tržištu, pa se analizom došlo do podatka da se u svim županijama najviše trguje kanabisom.

Po učestalosti prodaje sledi heroin, amfetamini, kokain, opioidni lekovi, tablete, ekstazi i nove sintetičke droge, a po brzini nabavke prednjače Pula, Split, Zadar i Varaždin.

Razlog za takvo stanje, smatra Sakoman, treba tražiti u odnosu snaga između lokalnog organizovanog kriminala i represivnog aparata.Prema broju lečenih zavisnika u odnosu na broj stanovnika, na prvom mestu i dalje je Istarska županija, s 588 narkomana na 100.000 stanovnika, a slede Zadarska županija, Zagreb...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja